dinsdag 1 juli 2008

Chocolade is niet altijd vegetarisch

Is chocolade vegetarisch? Kunnen moslims chocolade eten (is het halal)? En veganisten? Ik ben geen moslim of veganist, maar ik eet wel vegetarisch. En ik ging me toch een beetje zorgen maken: kan ik nog met een gerust hart chocolade eten?

Mijn zorgen komen voort uit een bericht over Masterfoods. Dit bedrijf maakt onder andere Mars en Milky Way. Zij waren in 2007 van plan om dierlijke producenten te gebruiken in hun chocoladerepen, zoals Mars en Bounty. Dit zorgde voor veel oproer onder vegetariërs. Vooral in de UK, waar vele mensen een protestbrief schreven aan Masterfoods. Ook de Partij voor de Dieren stelde kamervragen.

Masterfoods was van plan om weipoeder te gebruiken en daar zit een heel klein percentage dierlijk stremsel in. Weipoeder is namelijk een bijproduct uit de productie van kaas. Om kaas te maken voeg je melk samen met stremsel, zodat het gaat samenklonteren (wrongel). Daarna wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel en dan krijg je wei. Als je wei droogt, heet het weipoeder. Stremsel komt uit de lebmaag van kalveren.

Weipoeder wordt trouwens in allerlei levensmiddelen gebruikt, zoals in sommige frisdranken, koekjes en cake, soepen en sauzen, slagroom en flesvoeding. Ze gebruiken dit soort stremsel, omdat dierlijk stremsel goedkoper en makkelijker verkrijgbaar is dan de alternatieven. Maar er zijn dus wel alternatieven: stremsel uit plantenextracten en stremsel van genetische gemodificeerde micro-organismen.

Masterfoods heeft vanwege al dat protest binnen een week z'n beslissing teruggedraaid. Vegetariers kunnen dus weer rustig een Mars eten. En Masterfoods heeft meer gedaan dan de beslissing terugdraaien. Ze hebben een lijst op internet gezet met de producten van Masterfoods die vegetariërs met een gerust hart kunnen eten. Zo hoefden volgens de lijst geen dieren te sterven voor de Mars, Snickers en Maltesers. Daarentegen staan Bounty, Twix, Milky Way en Celebrations niet op de Vegetarian Product Suitability List. Hiervoor worden dus dierlijke ingredienten gebruikt (en dat was al jaren het geval). Om de vegetariers nog meer tegemoet te komen drukt Masterfoods een ‘V’ op de verpakkingen (bij de houdbaarheidsdatum) van producten waar geen dierlijke ingrediënten in zitten.

Niet alle producenten van levensmiddelen zijn zo duidelijk over hun ingrediënten. Behalve dat er dierlijk stremsel in producten als chocolade kan zitten, is ook gelatine een geliefd product in snoep en dergelijke. Gelatine wordt gemaakt uit bindweefsel (o.a. huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren, meestal varkens. Op de site van de vegetariersbond vind je een lijst waarin staat welk van het onderzochte snoepgoed dierlijke ingrediënten bevat. Daar zie je dat er in erg veel snoep gelatine is verwerkt. Gelatine zit bijvoorbeeld in schoolkrijt, Autodrop en Engelse drop.

Als je geen zin hebt om steeds maar de ingredientenlijst uit te pluizen op verpakkingen, kan je ook zoeken naar een merk dat garandeert dat hun producten geen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld via Lekkervega. Een andere mogelijkheid is Marhaba Food, dat is het eerste Nederlandse bedrijf dat halalsnoep op de markt brengt.

2 opmerkingen:

Yu Lian zei

chocolade bevat vaak melkbestanddelen, dierlijke producten dus.
Voor veganisten niet geschikt (maar die weten meestal welke chocola wel vegan is)
gebruik je wel melk, dan is stremsel, botten, wei enz. een bijproduct. het is dus onzinnig om principieel tegen gelatine en voor melk te zijn.

Anoniem zei

Hoezo onzinnig om als vegetariër geen gelatine te nuttigen? Het is afkomstig van een geslacht dier en vegetari|ërs nuttigen dat net zomin als dierlijk stremsel. Gewone melk is dubieus/twijfelachtig maar komt niet van gedood dier. Tenzij melk afkomstig is uit intensieve melkveehouderijen waar koeien voortdurend kalfjes krijgen voor de melk, die dan vervolgens direct geslacht worden