vrijdag 27 juni 2008

Australian homemade from Holland

Australian maakt lekkere bonbons, ijs en ook hot chocolate. Maar wist je dat dit een Nederlands bedrijf is, groot gemaakt door Bakker Bart?

Hot Chocolate
Eerst de recensie: Hot Chocolate bij de Australian bestaat uit twee grote bollen chocolade-ijs met melk, opgeschuimd en verwarmd. Het klinkt niet aantrekkelijk, opgewarmd ijs met melk. Bovendien kost een Hot Chocolate XL maar liefst 3,25 euro. Maar tot mijn verrassing smaakt het best heel lekker. Deze Hot Chocolate smaakt goed en geeft voldoening.

Het is niet de warme chocolademelk zoals die bedoeld is. Ik bedoel daarmee dat warme chocolademelk in mijn ogen gemaakt moet worden in een pannetje, met echte chocolade en melk. Dat smaakt ook heel anders dan hoe Australian z’n Hot Chocolate maakt en is dus niet vergelijkbaar.

De producten hebben geen kleur-, geur- en smaakstoffen. Het ijs wordt elke dag vers in de winkel bereid. En de bonbons worden met de hand gemaakt in hun chocolade-atelier in Amsterdam. De enige link met Australië is dat de producten zijn gebaseerd op recepten uit dit land. Verder is het een Nederlands bedrijf.

Australian homemade is een franchiseketen dat (voornamelijk) ijs en bonbons verkoopt. De ketens zijn gepositioneerd op plaatsten waar veel mensen komen, midden in de stad en op stations. Verwacht geen gezellige praatjes met het personeel. Ze zijn vriendelijk, voor meer dan dat is geen tijd.

Cijfer: 8

Franchiseketen uit Nederland
Australian is een Nederlands bedrijf. Op de website staat een contactadres van ene Only Natural BV in Veenendaal (recentelijk verhuisd uit Nijmegen). Only Natural BV heeft geen eigen website en dat vond ik raar. Daarom speurde ik nog wat verder en kwam verrassend nieuws tegen.

Bakkerij Bart
Australian Homemade is opgericht door Bakker Bart, oftwel Bart van Elsland. Nadat hij Bakkerij Bart groot had gemaakt, verkocht hij dit keten aan het Duitse Kamps. Vervolgens begon hij in 2000 met Australian homemade. Hij wilde Australian zo groot maken als Starbucks, maar dit is hem niet gelukt. Hij is wel een heel eind gekomen met tachtig filialen in Europa, het Midden-Oosten, Amerika, Azie en Australië.

Belastingfraude
Van Elsland verkocht januari 2006 zijn belang in Australian aan Archand, een groep investeerders uit Luxemburg, onder leiding van de Twentse Dik Wessels. De overname door die investeerdersgroep in Luxemburg ging stilzwijgend. Er waren namelijk geruchten over belastingfraude van Bakker Bart. De geruchten werden bevestigd, in 2007 werd hij veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf vanwege belastingfraude. Twee weken na zijn veroordeling overleed hij op 53-jarige leeftijd aan een hersenbloeding tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk, op oudejaarsdag 2007.

Toekomst Australian
Archand investeert in ondernemingen met een groot groeipotentieel. De investeerders hebben dan ook grote plannen met Australian homemade, ze willen in Nederland uitbreiden van 22 naar 30 verstigingen en wereldwijd van 80 naar 350-400 vestigingen in 2010.

Geen opmerkingen: