maandag 28 juli 2008

Cacaoboter

Nederland houdt van cacaoboter, we zijn in Europa de grootste producent van dit product. In Nederland werd in 2006 (meest recente cijfers) zo’n 200 miljoen kilo cacaoboter gemaakt, met een waarde van meer dan 650 miljoen euro. Cacaoboter wordt gebruikt voor witte chocolade, verzorgingsproducten en zelfs om biefstukjes mee te bakken!

Witte chocolade
Cacaoboter zit in de cacaoboon. Om de cacao uit de cacaoboon te halen, wordt de boter grotendeels uit de boon geperst. Zo krijg je cacaopoeder en cacaoboter. Maar de cacaoboter is absoluut niet nutteloos of oneetbaar! Witte chocolade is bijvoorbeeld gemaakt van cacaoboter met gecondenseerde (ingedikte) melk en suiker. Ook voor het maken van pure of melkchocolade is cacaoboter nodig. Het cacaopoeder wordt dan namelijk weer vermengd met een bepaald percentage cacaoboter. De cacaoboter smelt bij ongeveer 36 graden Celsius, waardoor de chocolade in de buitenlucht niet zo snel zal smelten. Maar het smelt wel in je mond, wat het de herkenbare en lekkere smaak van chocolade geeft.

Mycryo
Een ander handig en vrij nieuw product van cacaoboter is Mycryo. Dit is cacaoboter in poedervorm, wat je kunt gebruiken om mee te koken. Het vervangt bakboter of olie. Je kunt er onder andere vlees, vis en groenten mee bakken door het te bestrooien met het poeder en vervolgens in een hete (droge) pan te bereiden. Mycryo heeft zelf geen smaak, maar het versterkt juist de smaak van de ingrediënten. Bovendien bevatten producten die met Mycryo bereid zijn 50-70% minder calorieën dan wanneer je andere bakvetten gebruikt. Helaas is dit poeder alleen te verkrijgen in de groothandels.

Verzorgingsproducten met cacaoboter
Cacaoboter wordt ook veel gebruikt in verzorgingsproducten, zoals lipbalsem en zalven als bodybutter. Door het lage smeltpunt van de cacaoboter smelt deze pas als je het uitsmeert op je lichaam, erg handig. Op het ingrediëntenlijstje van verzorgingsproducten herken je cacaoboter onder de naam theobroma cacao.

Geen opmerkingen: