vrijdag 11 juli 2008

Hittebestendige chocolade

Altijd al in ondergoed van chocolade rond willen lopen? Wetenschappers hebben een hittebestendige chocolade ontwikkeld. Handig voor in warme landen, maar ook voor andere doeleinden...

Chocolade eten als het warm is
Misschien had je het nog nooit bedacht, maar het is moeilijk om chocolade te eten in een warm land. In de tropen bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur 25˚C en dat is het punt waarop chocolade begint met smelten. Ook hier in het westen kan het weleens erg warm zijn. Als je dan je bonbons in de auto hebt laten liggen, heb je grote kans dat de chocolade gesmolten is. Wetenschappers in Nigeria hebben daarom hittebestendige chocolade ontwikkeld. Hiervoor hebben ze maïsmeel en gelatine aan de chocolade toegevoegd, waardoor deze dikker wordt. De smelttemperatuur is hierdoor verhoogd naar 45-50˚C.

Smaak
Hoe smaakt chocolade met maïsmeel en gelatine? Het klinkt niet zo lekker, maar volgens de ontwikkelaars verandert er niets aan de smaak (die is als gewone melkchocolade), deze is zelfs meer ‘smooth’. Het is chocolade die je moet kauwen, want het smelt ook niet in je mond. Daar moet je wel van houden en dat is denk ik nog het grootste probleem. Veel mensen willen juist dat de chocola smelt in de mond.

Hershey
Er wordt al veel langer gewerkt aan een hittebestendige vorm van chocolade. Hershey heeft al in 1937 een niet smeltende chocoladereep (met melkchocolade en eiwit) gemaakt voor militairen in oorlog en deze is later op de markt gebracht voor algemeen publiek.

Ondergoed van chocolade
Wat doet de moderne mens in een vrij land met hittebestendige chocolade? Die maakt er ondergoed van. Australische ontwerpster Reinlinde Trummer verkoopt bijvoorbeeld handgemaakte chocolade bh's voor 100 pond per stuk. Het duurt twee weken voordat deze bh's van hittebestendige chocolade gehard zijn.

Paco Rabanne heeft chocolade jurkjes ontworpen voor een modeshow. Niet hittebestendig, maar met gewone chocolade. De jurken smolten aan het einde van de modeshow, door de lichten en de lichaamstemperatuur van de modellen. Vond Paco dat heel erg? Zo te zien heeft hij geen problemen mee...

Geen opmerkingen: