woensdag 25 juni 2008

Mars en Hot Chocolate

De Mars, een reep chocola die je soms zo’n voldoening kan geven. Die voldoening zit 'm in de ingrediënten: chocolade, karamel en noga. Wat is er verder te vertellen over de Marsreep?


Ten eerste heet deze reep in Amerika geen Mars, maar Milky Way. In 1923 vond Amerikaan Frank C. Mars de reep uit. In die tijd waren milkshakes razend populair en meneer Mars kreeg het voor elkaar om een milkshake om te zetten in een reep met vaste consistentie. Een gouden uitvinding. Hij noemde de reep Milky Way. Logisch, want de milkshake was inspiratiebron.

In Europa wordt de Mars sinds 1932 verkocht, maar dan onder de naam Mars. Waarom de reep een andere naam heeft gekregen in Europa? Ik kan het antwoord op internet niet vinden, maar wel zelf bedenken. Rond 1932 was de Engelse taal nog niet zo gangbaar in Nederland en andere Europese landen (behalve de UK). Vandaar dat de naam ‘Mars’ -de naam van de maker en van de fabriek- het makkelijker maakte om de reep in Europa tot een succesvol product te maken. De Milky Way is later wel in Europa geïntroduceerd, wie kent 'm niet. Maar de Europese Milky Way heet in Amerika dan weer ‘3 Musketeers’!

In 1963 kwam er een marsfabriek in Nederland. De fabriek Masterfoods in Veghel zorgt ervoor dat het daar nogal eens naar snoepgoed ruikt, alsof je je waant in een grote suikerspin. Maar het zijn voornamelijk de Marsrepen die over de lopende banden gieren en zo lekker ruiken.

In Amerika wordt de reep sinds z'n uitvinding zeer veel gegeten. In 2005 aten de Amerikanen 200 miljoen van die repen (aantal bewoners: ongeveer 300 miljoen)! Er zijn verschillende soorten Mars op de markt gebracht. De klassieke, een met pure chocolade in plaats van melkchocolade en de Mars ijsreep. En in Amerika is er bij Dunkin’ Donuts de Milky Way Hot Chocolate te krijgen! Daar ga ik lichtelijk van kwijlen. Ik heb het helaas nog niet mogen proeven, zo vaak kom ik niet in Amerika.

De Mars (of in Amerika dus Milky Way) is gemaakt van noga en karamel waar melkchocolade overheen is gegoten. Een Mars bevat vrij veel (267) calorieën, wat gelijk staat aan ruim drie bruine boterhammen.

Voor de mensen die precies willen weten wat erin zit, zijn dit de ingrediënten. MILKY WAY® Bar ingredients: milk chocolate (sugar, cocoa butter, skim milk, chocolate, lactose, milkfat, soy lecithin, artificial flavor), corn syrup, sugar, partially hydrogenated soybean oil, skim milk, less than 2% milkfat, cocoa powder processed with alkali, lactose, malted barley, wheat flour, salt, egg whites, artificial flavor. En alle Milky Way® Brand producten zijn koosjer.

Mars maakt onder andere de volgende merken: Mars, Milky Way, 3 Musketeers, Bounty, Celebrations, Maltesers, Snickers, Twix, Dove (snoep), maar ook Cesar, Pedigree, Sheba en Whiskas.

Geen opmerkingen: