zaterdag 26 juli 2008

Chocolademelk van een zakje cacaopoeder

Warme chocolademelk gemaakt van een zakje chocoladepoeder is vies. Veel mensen, vooral Nederlanders, denken dat warme chocolademelk gelijk staat aan cacaopoeder aangelengd met heet water. Dit is naar mijn smaak geen echte warme chocolademelk, maar een slap aftreksel waar we ons eigenlijk voor zouden moeten schamen. Teveel suiker en water en te weinig lekkere chocolade. Bah!

Een bekend poeder is Hotcémel. Dit vind je bij de Albert Heijn, in bedrijfsrestauraties en ook bijvoorbeeld bij de Ikea. Ik was een paar dagen geleden bij de Ikea, dus ik probeerde de hot chocolate daar. Je moet zelf je beker vullen met heet water en mengen met een zakje Hotcémel poeder. Hoe het smaakte? Smerig.

Cijfer: 1

Wat drink je nou eigenlijk?
Voornamelijk suiker. Op het ingrediëntenlijstje van Hotcémel staat achtereenvolgens: suiker, magere melkpoeder, 13,4% magere cacao, zout, antiklontermiddelen (E341, E551), aroma, emulgator (sojalecithine).

De ingrediënten staan op zo'n lijstje altijd gesorteerd, van meest aanwezig tot minst aanwezig. Dus in Hotcémel zit vooral suiker. Iedereen weet wat suiker is, maar wat zijn de overige ingrediënten nou eigenlijk?

  • Magere melkpoeder: melkpoeder maak je door het water uit de melk te halen, in dit geval uit magere melk.
  • Magere cacao: chocolade waar de cacaoboter uit is geperst. Bij magere cacao is er nog meer cacaoboter uitgehaald dan in gewone cacaopoeder.
  • E341: calciumfosfaat, een natuurlijk zout dat in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het wordt gebruikt als antiklontermiddel, maar ook in brood en ingeblikte groenten.
  • E551: siliciumdioxide (silica), verkregen uit zand. Het wordt gebruikt als antiklontermiddel en om wijn en bier te klaren en ontschuimen.
  • Aroma: een geur- of smaakstof
  • Sojalecithine (emulgator): een emulgator wordt gebruikt om twee stoffen aan elkaar te binden. In het geval van sojalecithine zijn die twee stoffen water en vet.
De naam
Waarom Frieslandfoods kiest voor de naam Hotcémel wordt een stuk duidelijker als je weet dat wat in Nederland verkocht wordt onder de naam Chocomel (vroeger van Nutricia), in België Cecémel heet. Chocomel is het merk van Chocomel Hot, voor in de Senseo.

Echte Hot Chocolate
Chocolademelk gemaakt van een zakje poeder is geen echte warme chocolademelk. Ik heb thuis geprobeerd zo'n zakje van de Ikea te mengen met warme melk, maar het was evengoed niet lekker. Maak alsjeblieft je warme chocolademelk van echte chocolade en hete melk.

3 opmerkingen:

Mieke zei

Je hebt gelijk, chocolademelk uit een zakje is niet te drinken!
Ik maak het thuis ook altijd zelf. Hete melk, cacao poeder en wat suiker, heerlijk!!

Anoniem zei

ik snap het niet.. ik vind uit een zakje juist ideaal.
met warme melk zelf maken is zo'n gedoe.. en ik vind uit een zakje hartstikke lekker. die chocolademelk van die zakjes op de foto verkopen ze bij ons ook op school en het smaakt super:D
maar het allerlekkerste is de gratis chocolademelk uit het chocolademelkautomaat bij de Plus :D

Anoniem zei

"echte chocola"? Chocola is geraffineerde troep met juist heel veel vet en suiker! Cacaopoeder komt rechtstreeks van de cacaoboon, van de cacaoplant en is dus een stuk gezonder.