donderdag 17 juli 2008

Hoe maak je chocolade nóg lekkerder?!


Belgische chocolade is een van de lekkerste ter wereld. Toch weet professor Luc De Vuyst (Vrije Universiteit Brussel) hoe je chocolade nóg lekkerder én ook gezonder maakt. Hij werkt samen met chocoladeproducent Callebout. Deze chocoladefabriek gaat de allerlekkerste chocolade van De Vuyst produceren, zodat de consument er ook van kan genieten!

De Vuyst en zijn onderzoeksgroep reisden de wereld over om de verschillen in smaak en productie van cacao te achterhalen. Door dit onderzoek vonden ze een manier om chocolade nog lekkerder te maken. Hun conclusie: de smaak van chocolade blijkt vooral af te hangen van het zogenaamde fermentatieproces.

Fermentatie
Wanneer de cacaobonen geoogst zijn, worden ze vijf tot zeven dagen tussen bananenbladeren of in houten bakken gelegd, waardoor ze gaan gisten. Dat proces heet fermenteren. Tijdens dit fermentatieproces krijgen de cacaobonen hun lekkere smaak. Als de cacaoboon net is geoogst, smaakt die vies en erg bitter. Pas na de fermentatie krijgt de boon een goede smaak.

Bacteriën
Hoe lekker de smaak van chocolade is hangt dus voornamelijk af van het fermentatieproces. En om nog specifieker te zijn, van de bacteriën die betrokken zijn bij het fermenteren. De lekkere smaak wordt verkregen door bepaalde melkzuur- en azijnzuurbacteriën. Zij remmen bij het fermenteren verzuring en staan alcohol en hitte toe om hun werk te doen. Dit definieert de smaak van de chocolade.

Regio
Het gebied waar de cacaoboon vandaan komt heeft ook invloed op de smaak. Cacaobonen groeien alleen in bepaalde gebieden, maximaal tien graden ten zuiden en noorden van de evenaar. De drie belangrijkste regio's zijn de Ivoorkust, Brazilië en Ghana. De Afrikaanse cacaobonen zijn de beste. Daar zijn de onderzoekers dan ook het meeste geweest. Ze hebben de lokale cacaoboeren gevolgd om te zien of er verschillen zijn in hun aanpak. Die verschillen zullen zorgen voor een verschil in smaak van de chocolade.

Callebout
De Belgische onderzoekers werken samen met chocoladeproducent Callebout. Dit is een bekende chocoladefabriek in Zürich. Ze produceren de meeste high quality chocolade ter wereld. Deze fabriek gaat de chocolade van De Vuyst produceren, het liefst zo snel mogelijk.

Gezonder!
Met het onderzoek willen ze niet alleen de chocolade nog lekkerder maken, maar ook gezonder. Dit is gelukt door er meer bittere polyfenolen in te krijgen. Dat zijn anti-oxidanten die ook in rode wijn en thee zitten. Deze stof is goed voor je gezondheid.

Geen opmerkingen: