maandag 21 juli 2008

Chocoladekaas

Paschka (ook wel pashka) is een verse kaas, gemaakt met chocolade! Het bevat minder calorieën in dan 'gewone' kaas en het levert bovendien omega 3 (vetzuren die je gezondheid bevorderen).

Ongebakken cheesecake
Paschka is een joodse kaas. Het werd vroeger vooral in Rusland gegeten, het was daar een traditioneel dessert met Pasen. Zij maakten het in een bak in de vorm van een piramide en onderin de vorm van een kruis. Paschka wordt ook weleens Russisch ijs genoemd, omdat het zo zacht is (je kunt Paschka ook invriezen, zodat het echt ijs wordt). Maar eigenlijk is het als stevige, ongebakken cheesecake.

Varianten
Paschka is nu vooral in België en Finland (waar ze het met suikerbrood eten!) te krijgen. Je kunt het dus als dessert eten, maar ook op brood is het lekker. Er bestaan ook andere varianten van Paschka, zoals met Stracciatella (met stukken krokante fondantchocolade) en Paschka fruit (met bijvoorbeeld aardbeien of kersen).

Het kost nogal wat tijd om Paschka te maken, begin dus op tijd...

Recept voor Paschka:
900 gr kwark
75 gr amandelen zonder schil (in stukjes hakken)
2 dl crème fraîche
1 reep pure chocolade, gesmolten
snufje zout
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Reep chocolade, geschaafd

  • Leg een kaasdoek over een zeef.
  • Schep de kwark erin en laat deze acht uur uitlekken.
  • Knijp de kaasdoek voorzichtig uit, om het overgebleven vocht uit de kwark te halen.
  • Schep de kwark uit de kaasdoek in een kom, meng met de amandelen, crème fraîche, gesmolten chocolade, zout, suiker en vanillesuiker.
  • Leg de kaasdoek weer in de zeef en schep het kwarkmengsel erin.
  • Dek af en laat de zeef op een kom vier uur uitlekken.
  • Keer het kwarkmengsel voorzichtig terwijl het nog in de zeef zit en haal de kaasdoek er vanaf.
  • Bestrooi de Paschka met geschaafde chocolade.

Geen opmerkingen: