woensdag 21 mei 2008

Menstruatie en chocolade

Waarom heb ik altijd zo’n onbedwingbare behoefte aan chocolade op de dagen voordat ik ongesteld moet worden? Waarom juist op die dagen? En waarom specifiek chocolade? Waarom hebben zoveel vrouwen dat? Ik vond verschillende verklaringen. De meeste verklaringen zijn niet waar. Ik zet ze voor je op een rijtje van de grootste onzin tot iets minder grote onzin. Maar de echte verklaring heb ik dus nog niet gevonden...

Grootste onzin

- Endorfine
Chocolade bevat natuurlijke endorfine, een stof die je een goed gevoel geeft. Rond de ovulatie is er een periode van 48 uur waarin je veel endorfine afscheid. Daarna krijg je afkickverschijnselen (lusteloos, nerveus). Dan krijg je zin in chocola, omdat daar endorfine in zit.

-Magnesium
In chocolade zit magnesium. Dit vermindert buikkrampen. Ik heb zin in chocolade wanneer ik nog geen kramp in mijn buik heb, dus accepteer ik deze verklaring niet. Misschien wel een goed excuus om tijdens je menstruatieperiode chocolade te blijven nuttigen.

Lichtelijke onzin

- Serotonine
Voordat je ongesteld wordt, heb je een laag serotoninegehalte in je hersenen. Serotonine heeft invloed op je humeur en je eetlust. Daardoor krijg je behoefte aan suiker. Chocolade bevat ook veel fenylethylamine. Deze stof helpt bij het aanmaken van serotonine. Ik heb rond die tijd niet speciaal zin in suiker.

- Omega-3 en 6
Chocolade is redelijk vet en bevat een kleine hoeveelheid omega-3 en 6 (vetzuren). Dit zou de menstruele cyclus helpen reguleren.

Iets minder grote onzin

- Progesteron
Je hebt een hoog gehalte van het hormoon progesteron voor de menstruatie. Progesteron bevordert de vetopslag en wil als het ware graag dat je vette producten eet. Daardoor kan je meer trek krijgen in vet eten. Ik krijg wel meer trek voordat ik ongesteld wordt, maar niet speciaal in vet eten.

-Oestrogeen (vrouwelijke hormonen)
Tijdens je menstruatie neemt het oestrogeen toe. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de baarmoederwand dikker wordt door middel van voedingsstoffen en bloed. Eigenlijk wordt de baarmoeder klaargemaakt voor een zwangerschap. Hiervoor heeft je lichaam vet en suiker nodig. Chocoladeproducten bevatten meestal vet en suiker.

2 opmerkingen:

Annette zei

De laatste verklaring klopt niet helemaal; tijdens je menstruatie wordt je baarmoederwand niet dikker, maar wordt die juist afgestoten (3e klas biologie...). Daarnaast is het argument "het is bij mij niet zo, dus het is geen goede verklaring" geen wetenschappelijk verantwoord argument.

Astrid zei

Ik heb hetzelfde. Vlak vóór (3,4,5 dgn) de menstruatie heb ik trek in vooral chocolade.
Die drang probeer ik eerst te weerstaan. Dat lukt niet en ga dan allemaal alternatieven (fruit, snoep, koekjes, vleeswaren) snoepen maar uiteindelijk eindig ik toch met chocolade (reep, vla, hagelslag bonbons, choc.letter) en pindakaas.
Als mijn lichaam persé chocolade wil dan kan ik toch beter gelijk een reep pure(mmm) chocolade eten zodat ik in één keer die grote behoefte aan (een voedingstof in) chocolade bevredig.
Deze maand heb ik nu 2 dagen terug over de dag verdeeld veel chocolade gegeten (4 schaaltjes Optimel chocoladevla met pure chocolade hagelslag er dik boven op en nog 2 bonbons). Iets anders had ik niet in huis. De dagen daarna heb ik totaal geen behoefte om te snoepen gehad. Niet eens aan chocolade gedacht. Dat scheelt toch weer een hoop calorieën.
Ik verwacht nu elk moment ongesteld te worden.

Ik zou het heus geen straf vinden om elke maand preventief een hele reep pure chocolade in één keer te moeten eten. Dan is hopelijk het vechten tegen snoepen over. Daar heb ik het wel voor over.