maandag 5 mei 2008

Gutenberg

Gutenberg is een espressobar, gelegen in het universiteitsbolwerk van Utrecht. Vooral rond lunchtijd is deze bar erg druk met studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Even in je pauze snel een drankje en een brownie halen gaat dus niet, trek er maar wat meer dan een half uur voor uit. De koffie schijnt erg lekker te zijn, ik drink geen koffie en kan er mijn eigen mening niet over geven.

Waarom deze espressobar Gutenberg heet? Ze zijn gelokaliseerd onder de universiteitsbibliotheek. De naam komt van komt van Johannes Gutenberg. Hij wordt de uitvinder van de boekdrukkunst genoemd. De zogenaamde blokdruk bestond al eerder, maar Gutenberg vond de boekdruk met losse letters uit.

De mensen achter de balie zijn vriendelijk, maar willen graag dat je opschiet met bestellen en betalen. Warme chocolademelk hebben ze ook. Ik bestelde er een om mee te nemen. Het is een vrij grote beker chocolademelk die goed warm blijft in de weggooiverpakking. De chocolademelk is best lekker, gemaakt met melk. Chocolademelk heet toch niet voor niets chocolademelk (veel andere horecagelegenheden denken daar blijkbaar anders over en maken hun chocolademelk met water, chocoladewater noem ik dat). Bij Gutenberg serveren ze een redelijk goede beker warme chocolademelk.

Cijfer: 7.5

16 mei: ik moet een aanvullig plaatsen. Vandaag was ik weer bij Gutenberg en deze keer kon ik zien hoe ze hun warme chocolademelk maken. Ze vullen een beker bijna vol met koude chocolademelk uit een pak van Nutricia. Dan gooien ze er een beetje gewone melk bij. Dit wordt opgeschuimd en verhit via het opschuimtuitje van de cappuccino-machine. Klaar is je hot chocolate! Een beetje schandalig is het wel om je warme chocolademelk op deze manier te maken. Maar toch is het best lekker..., dus slechts een halve punt aftrek.

Cijfer: 7

3 opmerkingen:

Nicole zei

Als barista bij Gutenberg vind ik eigenlijk best dat ik hierop mag reageren... :-)

Onze "gewone" warme choco wordt niet aangelegd met melk! Er bestaat echter een variant, die door veel van onze gasten erg gewaardeerd wordt; half choco, half melk en dan een shot siroop, bijvoorbeeld hazelnoot... Errug lekker, maar veééééél te zoet als je daar alleen maar chocomel voor gebruikt. Verder kun je misschien eens de witte chocolademelk met roze peper proberen, of deze herfst weer de chocolademelk met speculaaskruiden! (Die overigens wordt gemaakt met stukjes chocolade en opgeschuimde melk...)!

Tot gauw!

Nicole

Karin zei

Leuke recentie, maar als je de chocomelk lekker vond, is het wel een beetje loos om later punten te aftrekken. Wat maakt het uit hoe ze t maken?

E. (Ellen) zei

Ik was maandag bij Gutenberg en mijn warme chocolademelk kwam gewoon uit een pak Nutricia. Opwarmen en klaar, zonder toegevoegde melk. Jammer dat het niet zelf bereid wordt...