maandag 9 juni 2008

Nederlanders zijn verzot op zoenen

Sinds 2006 doen wij niet meer aan negerzoenen. Nee, tegenwoordig zoenen wij. In België heet zo'n ding een negerinnentet. En het kan nog gekker, in Oostenrijk heten ze namelijk Schwedenbomben (Zweedse bommen). Misschien leuk als Oostenrijk tegen Zweden speelt tijdens het EK: schwedenbomben gooien!

Sinds 2006 mag de term negerzoen niet meer gebruikt worden. Tegenwoordig heet het Zoenen. Waarom? Iedereen is wijs gemaakt dat de naam Negerzoen moest veranderen omdat mensen de naam te aanstootgevend vonden. De Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname heeft ook wel een brief gestuurd naar fabrikant Buys om te verzoeken de naam negerzoen te wijzigen. Zij vonden de naam vooral een belediging voor alle zwarte mensen in Nederland en daarbuiten. Achteraf blijkt dat fabrikant Buys de discussie rondom de naam negerzoen heeft aangegrepen om de verkoop van hun product te vergroten. Uit onderzoek bleek dat 96% van de Nederlanders de naam negerzoen niet aanstootgevend of negatief vond. Verander de naam negerzoen naar Zoen en iedereen praat erover! Er zijn bijvoorbeeld verschillende 'red de negerzoen'-websites opgezet.

De oorspronkelijke negerzoen is 200 jaar oud en komt uit Denemarken. In Nederland werd de eerste negerzoen (met de hand!) gemaakt in 1920 door een firma in Noord-Brabant. Later werden de negerzoenen met een machine gemaakt, waardoor er in 2006 maar liefst 25.900 negerzoenen per uur geproduceerd werden. Een heel klein deel gaat naar Frankrijk, de rest wordt in Nederland verkocht. Blijkbaar zijn Nederlanders verzot op Zoenen...

3 opmerkingen:

ienekemieneke zei

Bij ons in België noemen we die lekkernijen negerinnentetten. Dus iets minder sympathiek voor de kleurlingen.

Anoniem zei

Ik blijf dit overheerlijke produkt gewoon NEGERZOEN noemen. Al die flauwekul allemaal. Zelfs zwarte pieten worden tegenwoordig al groen, geel of blauw gekleurd. Zo kan je alles wel als discriminatie zien. We leven nog steeds in Holland hoor en als iemand daar aanstoot aan neemt dan moet hij/zij maar heel vlug vertrekken.

Anoniem zei

Alexander, ik ben het helemaal met je eens. Het is gewoon een deel van onze cultuur. En zoals wij respect moeten hebben voor anderman cultuur, moeten zij dat ook voor de onze hebben.