woensdag 11 juni 2008

Populairste broodbeleg: hagelslag

Wist je dat hagelslag het populairste broodbeleg in Nederland is? Er worden per jaar ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag gegeten. En wist je dat er zo’n 700 hagelslagjes op een boterham liggen? Op die manier kan je met een pak bijna 26 boterhammen met hagelslag eten.

Venz

Hagelslag is een Nederlandse uitvinding van de firma Venz. Deze onderneming is opgericht in 1890 als groothandel van chocola en suikerwerk. De oprichter heette Hendrik de Vries. De naam Venz is afgeleid van de Vries en zonen. Er doen zich allerlei verhalen de rondte over wie hagelslag heeft bedacht, van een 5 jarig jongetje die maar brieven bleef schrijven met de vraag om chocoladebroodbeleg tot het verhaal van een zeehondenjager die met zijn knuppel een stuk chocola in stukken sloeg. Maar zo spannend is het niet. In 1936 heeft Gerard de Vries hagelslag ontwikkelt door zelf een machine uit te vinden die hagelslag kan maken. Omdat Venz de hagelslag heeft uitgevonden, hebben zij het alleenrecht om het hagelslag te noemen. Andere fabrikanten moeten chocoladehagel op de verpakking zetten.

Het sluiten van een pak hagelslag

Q-Music had kort geleden een wedstrijd om ‘het geluid’ te raden. Zij lieten op de radio een geluid horen en de luisteraars moesten erachter komen om welk geluid het ging. Niemand kon het geluid achterhalen en daardoor steeg het prijzengeld tot bijna 58.000 euro. Na zes weken en honderden foute antwoorden was er eindelijk iemand die het goed had: het sluiten van een pak hagelslag! Het zou toch erg herkenbaar moeten zijn, aangezien hagelslag het populairste broodbeleg in Nederland is.

De lekkerste hagelslag

Mijn favoriete kwattastrooisel (hagelslag) is pure hagelslag van de AH en die van Max Havelaar. Er is ook hagelslag van Tony's Chocolonely,maar deze heb ik nog nooit geproefd. Wat is jouw favoriete soort hagelslag?


Geen opmerkingen: