zondag 8 juni 2008

Eet met een gerust hart veel chocola

Ben je van plan om vanavond een stukje chocola te eten bij de thee, misschien morgenmiddag toch weer een Mars op je werk, of een kop chocolademelk bij het café om de hoek? Denk dan eerst even na alsjeblieft. Voordat die chocolade je smaakpapillen streelt gaat er een heel proces aan vooraf. Dat proces begint bij de cacaoplantages. En in veel van de cacaoplantages werken kindslaven.

De meeste cacao komt van Ivoorkust. Er zijn zo’n 600.000 cacaoplantages in Ivoorkust en daar werken 15.000 kindslaven. Deze kindslaven worden vaak uit buurland Mali gehaald (een van de armste landen ter wereld), waar ze allerlei zaken in het vooruitzicht worden gesteld (zoals een fiets en een salaris). Maar als ze eenmaal op de plantages zijn, krijgen ze geen geld en kunnen ze bovendien niet meer weg. De kinderen moeten veel te lange dagen maken en moeten veel te zware arbeid verrichten. Ze krijgen bovendien slecht te eten, vaak krijgen ze alleen wat maïspasta. ’s Avonds worden ze opgesloten, zodat ze niet weg kunnen vluchten.

De meeste chocolade is een mix van cacao uit verschillende landen, maar cacao van Ivoorkust zit er vrijwel altijd in. Ook in landen als Ghana en Nigeria worden kindslaven gebruikt op de cacaoplantages.

Nederland importeert en verwerkt de meeste cacao ter wereld. Daar ligt een grote kans voor Nederland: start een project dat zorgt voor een duurzame en slaafvrije productie! Het is al in verschillende landen geprobeerd om dit voor elkaar te krijgen, maar tot nu toe is het op niets uitgelopen. Maar in oktober 2007 is een grootschalig programma opgezet voor duurzame cacao in Ivoorkust. Grote organisaties zoals Mars, Nestle en Ahold doen hieraan mee. Als er maar genoeg van deze cacaogiganten meedoen, is het mogelijk dit project tot een goed einde te brengen. Het moet eind 2009 leiden tot een UTZ Certified stempel. Dit stempel is er al voor ‘goede’ koffie. Nu is cacao aan de beurt.

Welke chocolade kan ik met een gerust hart kopen?
Tony Chocolonely noemt z’n chocolade ‘op weg naar slaafvrij'. Ze kunnen 100% slaafvrije chocolade nog niet garanderen. Als er alleen EKO op het product staat is het biologisch, maar het zegt niets over al dan niet slaafvrij. Naast de chocolade van Chocolonely, zijn de producten met een fair trade logo (zoals Max Havelaar) over het algemeen ook onder de juiste omstandigheden gefabriceerd.

Geen opmerkingen: