donderdag 19 juni 2008

Sjakie en de chocoladefabriek (Charlie and the Chocolate Factory)

Sjakie is een arm jongetje dat meedoet met een wedstrijd, waarvoor hij veel chocolade moet kopen. Hij vindt 10 pond op straat en weet een van de winnende chocoladerepen te bemachtigen.

Sjakie en vier andere kinderen vinden een gouden wikkel om een chocoladereep en winnen daarmee een bezoek aan de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Daar wordt het meest bijzondere en originele snoep gemaakt dat je maar kan bedenken. Iedereen kijkt z’n ogen uit tijdens deze rondleiding, inclusief de kijker van de film. De vier kinderen zijn -in tegenstelling tot Sjakie- verwend en onopgevoed. Daardoor raken alle vier de kinderen in de problemen. Geen van deze vier haalt het einde van de rondleiding in de chocoladefabriek. De een verandert in een blauwe bes omdat ze een snoepje jat dat nog niet uitontwikkeld is, de ander wil proeven van de chocoladerivier, valt erin en wordt meegesleurd.

In de fabriek mag normaal niemand komen, behalve de Oempa Loempa’s. Zij werken in de fabriek. Het zijn kleine rare mannetjes van zo’n 40 cm klein en met een bos groen haar. Willy Wonka kwam dit volkje tegen op een van zijn reizen naar nieuwe idee├źn voor chocolade. Hij vroeg of ze in zijn chocoladefabriek willen werken en dat vonden ze een erg goed idee. Ze worden betaald in cacaobonen, want dat is hun favoriete voedsel.

De schrijver van het boek Sjakie en de chocoladefabriek is Roald Dahl. Een bekende kinderboekenschrijver. Hij was erg teleurgesteld in de verfilming (door Mel Stuart in 1971) van zijn boek. Hij vond dat het allemaal te lieflijk is, terwijl zijn boek juist grimmigheid uitstraalt. Dahl gaf vervolgens geen toestemming om Charlie and the Great Glass Elevator (Sjakie en de grote glazen lift) te verfilmen.

In 2005 was er een tweede verfilming (door Tim Burton) van Sjakie en de Chocoladefabriek, met Johnny Depp als Willy Wonka. Deze versie heeft Roald Dahl niet meer mogen meemaken, maar hij zou hier vast meer tevreden over zijn geweest. De tweede versie is ook geschikt voor kinderen, maar een stuk grimmiger.

In de tweede verfilming van Sjakie en de chocoladefabriek speelt Deep Roy alle Oempa Loempa’s. Hij moest honderden bewegingen herhalen, die later digitaal in elkaar werden gezet. Deep Roy ontving hiervoor een goed –en zeker verdiend- loon van een miljoen dollar.

Geen opmerkingen: