zondag 15 juni 2008

Minder agressie door chocolade

Heb jij ook weleens zin om iemand een mep te verkopen als je te lang niets hebt gegeten? Dan hoef je alleen maar chocolade te eten en het probleem is opgelost!

Een voorbeeld. Je hebt de hele middag met een vriendin door de stad gelopen en komt er net pas achter dat je al die tijd niets hebt gegeten. Je hebt geen tijd meer om snel iets in je mond te stoppen. Er is een etentje waar je naartoe moet. Je fietst er naartoe en wordt hartelijk ontvangen. Je voelt je maag rommelen. Binnen krijg je te horen dat het nog wel even gaat duren voordat het avondeten klaar is. Je bent wat geïrriteerd, want je hebt trek.

Eerst gaat het wel, maar het is steeds moeilijker je te concentreren omdat je steeds aan eten moet denken. Je wilt vragen of ze niet een kleine snack vooraf hebben, maar doet het toch maar niet. Als de kok dan eindelijk klaar is en jullie zitten met z’n allen aan tafel, gooit de gastheer de pan met eten om. Nog geen eten dus... Je hebt honger! Eigenlijk heb je erge zin om iemand een mep te verkopen. Dat is het moment om te vragen om een reep chocola.

Dat agressieve gevoel komt doordat je serotonineniveau te laag is. Serotonine is een neurotransmitter, een stofje dat zorgt voor de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. Vooral in het hersengebied dat onder meer agressief gedrag reguleert. Een laag serotonineniveau kan dus zorgen voor agressief gedrag.

Hoe zorg je ervoor dat je snel meer serotonine aanmaakt? Eet chocolade! Daarin zit tryptofaan. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat het lichaam serotonine aanmaakt. En tryptofaan kunnen we alleen via onze voeding binnenkrijgen. Behalve in chocola, zit het ook in onder andere warme melk, banaan en kippensoep.

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal mee eens! Prozac maakt trouwens ook serotonine aan en wordt ook voorgeschreven bij erge prikkelbaarheid (en depressie natuurlijk). Ik eet liever chocola! De zorgverzekeraars zouden het moeten vergoeden ;-)