zondag 12 oktober 2008

Heerlijk & 100% eerlijk

De meeste cacaoboeren hebben slaven in dienst. Denk er even over na: slaven, in 2008! Dat kan toch niet waar zijn. Toch is het zo.

Fairtrade
Verkade is het eerste belangrijke merk dat in z'n geheel overstapt op Fairtrade chocolade. Daardoor voegen zij in één klap 20% toe aan de totale wereldmarkt van verkochte Fairtrade cacao. Het is een belangrijke stap voorwaarts en ik hoop dat andere grote bedrijven die chocolade verkopen zullen volgen.

Verkade
Sinds oktober zijn de Verkade chocoladerepen, de Chocolade Mini’s, de Fijnproevers chocolade en de Kookchocolade Fairtrade en dus slaafvrij. Vanaf begin 2009 hebben alle chocoladeproducten van Verkade het stempel Fairtrade.

Groene Sint
Het grote succes van Oxfam Novib’s eerlijke chocoladeletter heeft bijgedragen aan deze stap van Verkade. Verkade heeft dat stokje als eerste serieus opgenomen.

Veiling chocoladereep van 5 kilo
Op 1 oktober 2008 werd de allereerste reep Fairtrade chocolade van Verkade geveild voor het goede doel. Teun van der Keuken, redacteur van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde en initiatiefnemer van Tony's Chocolonely, kocht de eerste Fairtrade Verkadereep voor 15.000 euro. Deze eerste reep weegt 5 kilo.

Consument kan helpen
De consument kan helpen door alleen chocolade met een Fairtrade stempel te kopen. Het kost slechts een paar cent meer. Daarmee help je hele gemeenschappen in ontwikkelingslanden. De cacaoboeren krijgen van Fairtrademerken een eerlijke prijs. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld hun kinderen naar school laten gaan of waterputten slaan voor de mensen in hun gemeenschap. Bovendien blijkt uit consumentenonderzoek dat de Fairtrade chocoladerepen nog lekkerder zijn dan de niet Fairtrade chocolade. Kopen dus!!

Geen opmerkingen: