zondag 19 oktober 2008

Witte chocolade misbruikt

De benaming 'witte chocolade' wordt vaak misbruikt. Producten, zoals witte pasta voor op brood en witte chocolademelk uit een zakje, bevatten namelijk geen witte chocolade. Kijk maar eens naar de ingrediënten.

Wat is witte chocolade?
Witte chocolade bevat geen cacao, maar is een mengsel van cacaoboter, melkbestanddelen en suiker.

Witte chocolademelk
Ik heb hier een pak met zakjes witte chocolademelk van Ernesto (MBT Food), gekocht bij de Xenos. Op de voorkant van de verpakking staat met grote letters 'white chocolate', waardoor je denkt dat het om witte chocolademelk gaat.

Ingrediënten
Mijn zakjes witte chocolademelk bevatten geen witte chocolade, want er zit geen cacaoboter in. Ingrediënten: suiker, weipoeder, magere melkpoeder, glucose siroop, gehard plantaardig vet, E1420 (verdikkingsmiddel), smaakstoffen, E500 (zuurteregelaar), E450, E340 (stabilisator), E551 (antiklontermiddel), zout, aroma, E160a (kleurstof). Er zijn dus allerlei e-nummers aan toegevoegd om het op witte chocolademelk te laten lijken, maar officieel is het geen witte chocolademelk.

Mag dat zomaar?
Mogen fabrikant 'white chocolate' op hun verpakking zetten, terwijl er geen witte chocolade in het product zit? Nee, eigenlijk niet. Maar fabrikanten weten de wetten slim te omzeilen. Ze suggereren dat het om witte chocolade gaat, maar zetten het er niet letterlijk op.

Eisen witte chocolade
In de verordening AKK chocolade en cacaoproducten staat omschreven dat er in witte chocolade minstens 20% aan cacaobestanddelen verwerkt moeten worden en minstens 14% melkbestanddelen, waarvan ten minste 3,5% melkvet.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Heb je dat onlangs nog bij Xenos gekocht? Ik dacht dat het uit de handel was en ik vind het heerlijk.
Volgens mij is witte chocolade sowieso geen chocolade, dus dan is het niet zo vreemd dat deze witte chocolademelk dat ook niet is...

Hot Chocolate zei

Het is alweer een tijd geleden dat ik deze 'witte chocolademelk' bij de Xenos heb gekocht. Het zou best kunnen dat ze die nu niet meer verkopen. Ik heb het niet nagekeken in de winkel.

In echte witte chocolade zit cacaoboter. Dus hoewel er geen cacao in zit, kun je het toch chocolade noemen (cacao en cacaoboter komen beide uit de cacaoboon).

dj-triplex zei

Heb je die chocolade melk nog?
Wil ze anders wel overnemen van je.
Gr Wendy

Hot Chocolate zei

Die zakjes witte chocolademelk heb ik helaas niet meer. Ze waren over de datum en ik vond ze bovendien niet lekker.

Op internet zijn ze vast wel te vinden. Na een korte zoektocht vond ik bijvoorbeeld een aanbieding via Marktplaats. Maar witte chocolademelk zelf maken is echt veel lekkerder en niet moeilijk: http://chocolademelk.blogspot.com/2008/10/de-lekkerste-witte-chocolademelk-zelf.html