woensdag 30 juli 2008

Eetbaar reclamebord binnen drie uur opgevroten

Middenin het centrum van Londen (Covent Garden) is een muur van chocolade neergezet door chocoladewinkel Thorntons. Ze dachten dat het wel een week zou duren voordat deze reclamestunt opgegeten zou zijn, maar de mensen in Londen hadden al die chocolade binnen drie uur helemaal opgevroten.

390 kilo
De muur bestond uit 390 kilo chocolade, waarvan met veel zorg 10 chocoladehazen, 72 grote chocolade-eieren (elk twee kilo) en 129 panelen zijn gemaakt. Het heeft drie maanden geduurd om het billlboard te plannen en 10 mensen en 300 uur om het te maken. Het billboard is er met Pasen geplaatst.

Thorntons
De chocolademuur werd ontworpen en gemaakt onder leiding van de meesterchocolatier van Thorntons, Barry Colenso. Thorntons heeft 582 winkels in de UK, bovendien hebben zee en internetwinkel. Deze reclamestunt was nodig nadat de verkoop bij Thorntons minder goed liep. Al die aandacht voor dit spectaculaire billboard heeft geholpen, de verkoopcijfers verbeterden.

Truffels vermorzeld
Met de stijgende verkoopcijfers zijn ze er nog niet. Thorntons voelt de hete adem van onder andere concurrent Hotel Chocolate in hun nek. Meesterchocolatier Barry Colenso bezweek onder de druk. Hij liep een winkel van Hotel Chocolate in Nottingham binnen en duwde hun truffels met zijn duim kapot. Colenso moest vervolgens afstand doen van zijn functie.

maandag 28 juli 2008

Cacaoboter

Nederland houdt van cacaoboter, we zijn in Europa de grootste producent van dit product. In Nederland werd in 2006 (meest recente cijfers) zo’n 200 miljoen kilo cacaoboter gemaakt, met een waarde van meer dan 650 miljoen euro. Cacaoboter wordt gebruikt voor witte chocolade, verzorgingsproducten en zelfs om biefstukjes mee te bakken!

Witte chocolade
Cacaoboter zit in de cacaoboon. Om de cacao uit de cacaoboon te halen, wordt de boter grotendeels uit de boon geperst. Zo krijg je cacaopoeder en cacaoboter. Maar de cacaoboter is absoluut niet nutteloos of oneetbaar! Witte chocolade is bijvoorbeeld gemaakt van cacaoboter met gecondenseerde (ingedikte) melk en suiker. Ook voor het maken van pure of melkchocolade is cacaoboter nodig. Het cacaopoeder wordt dan namelijk weer vermengd met een bepaald percentage cacaoboter. De cacaoboter smelt bij ongeveer 36 graden Celsius, waardoor de chocolade in de buitenlucht niet zo snel zal smelten. Maar het smelt wel in je mond, wat het de herkenbare en lekkere smaak van chocolade geeft.

Mycryo
Een ander handig en vrij nieuw product van cacaoboter is Mycryo. Dit is cacaoboter in poedervorm, wat je kunt gebruiken om mee te koken. Het vervangt bakboter of olie. Je kunt er onder andere vlees, vis en groenten mee bakken door het te bestrooien met het poeder en vervolgens in een hete (droge) pan te bereiden. Mycryo heeft zelf geen smaak, maar het versterkt juist de smaak van de ingrediënten. Bovendien bevatten producten die met Mycryo bereid zijn 50-70% minder calorieën dan wanneer je andere bakvetten gebruikt. Helaas is dit poeder alleen te verkrijgen in de groothandels.

Verzorgingsproducten met cacaoboter
Cacaoboter wordt ook veel gebruikt in verzorgingsproducten, zoals lipbalsem en zalven als bodybutter. Door het lage smeltpunt van de cacaoboter smelt deze pas als je het uitsmeert op je lichaam, erg handig. Op het ingrediëntenlijstje van verzorgingsproducten herken je cacaoboter onder de naam theobroma cacao.

zaterdag 26 juli 2008

Chocolademelk van een zakje cacaopoeder

Warme chocolademelk gemaakt van een zakje chocoladepoeder is vies. Veel mensen, vooral Nederlanders, denken dat warme chocolademelk gelijk staat aan cacaopoeder aangelengd met heet water. Dit is naar mijn smaak geen echte warme chocolademelk, maar een slap aftreksel waar we ons eigenlijk voor zouden moeten schamen. Teveel suiker en water en te weinig lekkere chocolade. Bah!

Een bekend poeder is Hotcémel. Dit vind je bij de Albert Heijn, in bedrijfsrestauraties en ook bijvoorbeeld bij de Ikea. Ik was een paar dagen geleden bij de Ikea, dus ik probeerde de hot chocolate daar. Je moet zelf je beker vullen met heet water en mengen met een zakje Hotcémel poeder. Hoe het smaakte? Smerig.

Cijfer: 1

Wat drink je nou eigenlijk?
Voornamelijk suiker. Op het ingrediëntenlijstje van Hotcémel staat achtereenvolgens: suiker, magere melkpoeder, 13,4% magere cacao, zout, antiklontermiddelen (E341, E551), aroma, emulgator (sojalecithine).

De ingrediënten staan op zo'n lijstje altijd gesorteerd, van meest aanwezig tot minst aanwezig. Dus in Hotcémel zit vooral suiker. Iedereen weet wat suiker is, maar wat zijn de overige ingrediënten nou eigenlijk?

  • Magere melkpoeder: melkpoeder maak je door het water uit de melk te halen, in dit geval uit magere melk.
  • Magere cacao: chocolade waar de cacaoboter uit is geperst. Bij magere cacao is er nog meer cacaoboter uitgehaald dan in gewone cacaopoeder.
  • E341: calciumfosfaat, een natuurlijk zout dat in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt. Het wordt gebruikt als antiklontermiddel, maar ook in brood en ingeblikte groenten.
  • E551: siliciumdioxide (silica), verkregen uit zand. Het wordt gebruikt als antiklontermiddel en om wijn en bier te klaren en ontschuimen.
  • Aroma: een geur- of smaakstof
  • Sojalecithine (emulgator): een emulgator wordt gebruikt om twee stoffen aan elkaar te binden. In het geval van sojalecithine zijn die twee stoffen water en vet.
De naam
Waarom Frieslandfoods kiest voor de naam Hotcémel wordt een stuk duidelijker als je weet dat wat in Nederland verkocht wordt onder de naam Chocomel (vroeger van Nutricia), in België Cecémel heet. Chocomel is het merk van Chocomel Hot, voor in de Senseo.

Echte Hot Chocolate
Chocolademelk gemaakt van een zakje poeder is geen echte warme chocolademelk. Ik heb thuis geprobeerd zo'n zakje van de Ikea te mengen met warme melk, maar het was evengoed niet lekker. Maak alsjeblieft je warme chocolademelk van echte chocolade en hete melk.

donderdag 24 juli 2008

Relatiegeschenken van chocolade

Bedrijven die een relatiegeschenk zoeken, moeten eens overwegen om een geschenk van chocolade te kiezen. Deze dingen zijn ook best leuk voor vrienden en familie. Als je niet weet wat je moet geven, zet dan bijvoorbeeld een leuke foto op een blok chocolade. Tegenwoordig gaat het verder dan een mooie ‘box of chocolates’.

Je logo, zelfgemaakte foto of een tekst op chocolade laten drukken? Het is eigenlijk heel makkelijk als je de juiste apparatuur hebt. In Amerika wordt het printen op chocolade chocolography genoemd. Je stuurt tekst, logo of een afbeelding in zwartwit of full color naar een internetsite, waarna een bedrijf het voor je op chocolade drukt. Je kunt zelfs gewoon een foto met je mobiele telefoon maken en naar ze opsturen.

Met een speciaal printsysteem (met eetbare inkt) wordt je foto, tekst of logo met een foodprinter op de chocolade naar je keuze geprint. Je hebt daar speciale plastic vellen voor nodig waar een kleurgevoelige laag op zit. Die laag wordt bedrukt en wordt op de chocolade gezet. De kleurgevoelige laag op het vel is gemaakt van cacaoboter, maïs en zetmeel, gemengd met onder andere water, suiker en gelatine. Dit heeft geen invloed op de smaak van de chocolade. In het geval van bonbons, wordt de kleurgevoelige laag in de bonbonvorm gelegd en vervolgens wordt de vorm gevuld met chocolade.

Wil je toch iets anders? Er zijn nog vele andere mogelijkheden met chocolade. Het Chocotelegram bijvoorbeeld. Chocoladeblokjes met letters waar je een toepasselijke tekst van kunt maken, met witte chocoladeblokjes als spaties. Het bedrijf waar je het chocotelegram bestelt, legt de blokjes in een mooi doosje en stuurt ze op.

Er zijn ook spellen van chocolade, zoals Trivial Pursuit en Monopoly. Of wat dacht je van een chocolade laptop of een mobiele telefoon van chocolade? Er is ook nog een chocolade wenskaart, waar je een foto naar wens op kan laten drukken. Maar misschien geef je je favoriete werknemer toch liever een chocolade Oscar, of een champagnefles van chocolade?

woensdag 23 juli 2008

Chocolade van paardenmelk

Belgische chocolatier David Maenhout is de eerste die chocolade van paardenmelk heeft gemaakt. Hij heeft deze bonbon met paardenmelk ontwikkeld ter ere van het paardenspektakel Cavalia in Knokke-Heist.

Chocolatier M
Maenhout is een bekende en creatieve chocolatier. Hij heeft in zijn ‘Chololatier M’ wel meer aparte combinaties met chocolade gemaakt. Hij maakte bijvoorbeeld bonbons met kardemom en komkommer en ook zoute pralines. Zijn nieuwste bonbon (een praliné) is een combinatie van paardenmelk, donkere Callebout chocolade en vurige bloedsinaasappel. Bovendien staat er een afbeelding van een paardenhoofd op de bonbon. Het ontwerp voor de afbeelding is speciaal gemaakt door een kunstenares.

Paardenspektakel
Het Canadese paardenspektakel Cavalia is tot 30 augustus te bezoeken in Knokke-Heist. In de shows gaat het vooral om de band tussen paard en mens. Het is een soort Cirque du Soleil met paarden.

Gezondheid
Er wordt gezegd dat paardenmelk goed is voor je gezondheid. Paardenmelk wordt veel gedronken in landen in Centraal Azië. Daar maken ze er een licht alcoholisch drankje van dat airag of kumys heet. In die landen gelooft men dat het helpt tegen indigestie, bloedarmoede, tuberculose en impotentie. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen. Maar die bonbon is toch het proberen waard.

maandag 21 juli 2008

Chocoladekaas

Paschka (ook wel pashka) is een verse kaas, gemaakt met chocolade! Het bevat minder calorieën in dan 'gewone' kaas en het levert bovendien omega 3 (vetzuren die je gezondheid bevorderen).

Ongebakken cheesecake
Paschka is een joodse kaas. Het werd vroeger vooral in Rusland gegeten, het was daar een traditioneel dessert met Pasen. Zij maakten het in een bak in de vorm van een piramide en onderin de vorm van een kruis. Paschka wordt ook weleens Russisch ijs genoemd, omdat het zo zacht is (je kunt Paschka ook invriezen, zodat het echt ijs wordt). Maar eigenlijk is het als stevige, ongebakken cheesecake.

Varianten
Paschka is nu vooral in België en Finland (waar ze het met suikerbrood eten!) te krijgen. Je kunt het dus als dessert eten, maar ook op brood is het lekker. Er bestaan ook andere varianten van Paschka, zoals met Stracciatella (met stukken krokante fondantchocolade) en Paschka fruit (met bijvoorbeeld aardbeien of kersen).

Het kost nogal wat tijd om Paschka te maken, begin dus op tijd...

Recept voor Paschka:
900 gr kwark
75 gr amandelen zonder schil (in stukjes hakken)
2 dl crème fraîche
1 reep pure chocolade, gesmolten
snufje zout
100 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
Reep chocolade, geschaafd

  • Leg een kaasdoek over een zeef.
  • Schep de kwark erin en laat deze acht uur uitlekken.
  • Knijp de kaasdoek voorzichtig uit, om het overgebleven vocht uit de kwark te halen.
  • Schep de kwark uit de kaasdoek in een kom, meng met de amandelen, crème fraîche, gesmolten chocolade, zout, suiker en vanillesuiker.
  • Leg de kaasdoek weer in de zeef en schep het kwarkmengsel erin.
  • Dek af en laat de zeef op een kom vier uur uitlekken.
  • Keer het kwarkmengsel voorzichtig terwijl het nog in de zeef zit en haal de kaasdoek er vanaf.
  • Bestrooi de Paschka met geschaafde chocolade.

zondag 20 juli 2008

Mockamore

Mockamore is een koffiebar waar speciale koffiesoorten uit allerlei delen van de wereld geserveerd worden. Het is alsof Mockamore een ingewikkeld recept wil gebruiken om de koffie speciaal te maken. Naar mijn idee is een 'simpele' espresso of cappuccino het beste. Dat serveert Mockamore ook gelukkig, maar ze willen meer. Ze verkopen bijvoorbeeld de Indian Summer koffie, met slagroom en kaneelsuiker en de White nights koffie, met caramel, chocolademelk en witte chocoladeschilfers.

Hot Chocolate
Hoe was de warme chocolademelk? Absoluut niet bijzonder. Het is te merken dat ze zich op de 'bijzondere' koffies hebben gericht en weinig aandacht hebben besteed aan iets als warme chocolademelk. Naar mijn idee moet zo'n Mockamore aan al hun producten aandacht besteden om al hun klanten een fijne smaakbeleving te serveren. Helaas gebeurt dat dus niet bij Mockamore. De hot chocolate is met water aangemaakt en dat is niet oké.

Ingevroren taart
Naast drankjes verkopen ze bagels en ook zoetigheden, zoals chocolate chip cookies, brownies en verschillende soorten taart. De kleine zoetigheden zijn erg lekker, de taarten iets minder. Dat laatste komt vooral omdat ze worden ingevroren wanneer ze vervoerd worden naar de Mockamore vestigingen. Daardoor zijn ze bij nuttigen wel ontdooid, maar nog te koud en de smaak gaat gewoonweg verloren als een taart ingevroren is geweest.

Sfeer
De bediening is vriendelijk, maar niet om over naar huis te schrijven. Ze lijken meer met zichzelf bezig dan met de klant. De sfeer in de vestiging in Utrecht is prima. Er zijn kranten en een of twee tijdschriften aanwezig voor de mensen die in hun eentje een kopje koffie komen drinken. Je kunt op een bank, stoel of barkruk zitten. Voor ieder wat wils. Hoewel deze vestiging middenin het centrum ligt, zit je daar toch redelijk rustig. Je kunt door de grote ramen naar buiten kijken en genieten van alle soorten en maten mensen die langs komen lopen.

Vestigingen
De eerste Mockamore vestiging werd in 2001 geopend in Lelystad en nu zijn er vijf vestigingen in Nederland, drie in België en een in de Verenigde Arabische Emiraten.

Vermaatgroep
Eigenaar van Mockamore is de Vermaatgroep, sinds 2007 ook eigenaar van Food Factory, On Top en Brasserie Roos. De Vermaatgroep is een organisatie die ook horeca- en winkelvoorzieningen in ziekenhuizen verzorgt, bedrijfrestauraties, horecavoorzieningen in musea en andere recreatieve locaties heeft (o.a. het spoorwegmuseum en de kunsthal in Rotterdam) en tenslotte dus ook gewone horecavestigingen bevat. Een grote organisatie dus...

Cijfer: 5

zaterdag 19 juli 2008

Breexz


Aan station Tilburg is eetcafé Breexz gevestigd. Ik had er eerlijk gezegd geen hoge verwachtingen van. Restaurants die aan een station liggen zijn namelijk meestal van slechte of matige kwaliteit. Maar Breexz serveert verrassend lekker eten en drinken.

Het eten is lekker, erg smaakvol en ook nog eens gezond. Ze hebben er voor iedereen wat, lunch, fingerfood, soep en salades, hoofdmaaltijden, kindermaaltijden en zelfs meeneembroodjes en dergelijke voor als je de trein moet halen. Ze gebruiken bovendien veel biologische producten, dat scoort extra punten bij mij.

Het uitzicht op auto's en openbaar vervoer is niet erg mooi, maar de ligging is grappig zo half over de doorgaande weg naast het station. Er komen verschillende soorten mensen. Mensen die voor ze de trein nemen iets komen eten, verliefde stelletjes uit Tilburg, zakenmensen, gezinnen. Het is er niet heel groot, maar gelukkig zit je niet te dicht op elkaar. De stoelen zijn doorzichtig en zitten niet super. Ze hebben geprobeerd het eetcafé een trendy uitstraling te geven, met onder andere wat kleurtjes hier en daar. Dat is niet helemaal gelukt. Toch is de sfeer oké.

Hoe is de warme chocolademelk?! Het komt van Nutricia. Volgens mij is het een Nutriciapoeder, aangemaakt met melk. Prima hot chocolate! Een lekker bakkie.

Cijfer: 7.5

donderdag 17 juli 2008

Hoe maak je chocolade nóg lekkerder?!


Belgische chocolade is een van de lekkerste ter wereld. Toch weet professor Luc De Vuyst (Vrije Universiteit Brussel) hoe je chocolade nóg lekkerder én ook gezonder maakt. Hij werkt samen met chocoladeproducent Callebout. Deze chocoladefabriek gaat de allerlekkerste chocolade van De Vuyst produceren, zodat de consument er ook van kan genieten!

De Vuyst en zijn onderzoeksgroep reisden de wereld over om de verschillen in smaak en productie van cacao te achterhalen. Door dit onderzoek vonden ze een manier om chocolade nog lekkerder te maken. Hun conclusie: de smaak van chocolade blijkt vooral af te hangen van het zogenaamde fermentatieproces.

Fermentatie
Wanneer de cacaobonen geoogst zijn, worden ze vijf tot zeven dagen tussen bananenbladeren of in houten bakken gelegd, waardoor ze gaan gisten. Dat proces heet fermenteren. Tijdens dit fermentatieproces krijgen de cacaobonen hun lekkere smaak. Als de cacaoboon net is geoogst, smaakt die vies en erg bitter. Pas na de fermentatie krijgt de boon een goede smaak.

Bacteriën
Hoe lekker de smaak van chocolade is hangt dus voornamelijk af van het fermentatieproces. En om nog specifieker te zijn, van de bacteriën die betrokken zijn bij het fermenteren. De lekkere smaak wordt verkregen door bepaalde melkzuur- en azijnzuurbacteriën. Zij remmen bij het fermenteren verzuring en staan alcohol en hitte toe om hun werk te doen. Dit definieert de smaak van de chocolade.

Regio
Het gebied waar de cacaoboon vandaan komt heeft ook invloed op de smaak. Cacaobonen groeien alleen in bepaalde gebieden, maximaal tien graden ten zuiden en noorden van de evenaar. De drie belangrijkste regio's zijn de Ivoorkust, Brazilië en Ghana. De Afrikaanse cacaobonen zijn de beste. Daar zijn de onderzoekers dan ook het meeste geweest. Ze hebben de lokale cacaoboeren gevolgd om te zien of er verschillen zijn in hun aanpak. Die verschillen zullen zorgen voor een verschil in smaak van de chocolade.

Callebout
De Belgische onderzoekers werken samen met chocoladeproducent Callebout. Dit is een bekende chocoladefabriek in Zürich. Ze produceren de meeste high quality chocolade ter wereld. Deze fabriek gaat de chocolade van De Vuyst produceren, het liefst zo snel mogelijk.

Gezonder!
Met het onderzoek willen ze niet alleen de chocolade nog lekkerder maken, maar ook gezonder. Dit is gelukt door er meer bittere polyfenolen in te krijgen. Dat zijn anti-oxidanten die ook in rode wijn en thee zitten. Deze stof is goed voor je gezondheid.

maandag 14 juli 2008

Verkade maakt beslissing van wereldbelang

Verkade gaat over op Fairtrade cacao en suiker! Dat is lijkt misschien een klein nieuwsfeitje, maar het is een belangrijke beslissing. Met hun keuze vergroot Verkade de wereldwijde verkoop van Fairtrade cacao in een klap met 20%.

Vanaf begin oktober zal een deel van de chocoladeproducten van Verkade uit de eerlijke handel (Fairtrade) komen. In 2009 zullen alle chocoladeproducten van Verkade het Max Havelaar keurmerk dragen.

Max Havelaar
In een eerder artikel schreef ik al over slaafvrije chocolade en het belang daarvan. Producten die voldoen aan de eisen van Max Havelaar, komen van boeren die hun personeel goed behandelen en er wordt een eerlijke prijs betaald voor de producten. Verkade is een belangrijke speler op de wereldmarkt van de voedingsmiddelen. In de wereld gaat 7.300 ton cacao verkocht, Verkade verkoopt daarvan 1.500 ton cacao. Daarnaast haalt Verkade dus ook alle suiker van Fairtrade boeren.

Duurder?
Producten met een Max Havelaar keurmerk zijn vaak wat duurder. Gaan de producten van Verkade nu ook wat meer kosten? Waarschijnlijk gaat de prijs een beetje omhoog. Een kleine reep chocolade bijvoorbeeld. Die kost nu 75 tot 85 cent en zal met Fairtrade cacao en suiker iets duurder worden, namelijk 95 cent. Ik heb het er zeker voor over. Jij ook?

zondag 13 juli 2008

Wat wil jij weten?

Ben jij nieuwsgierig? Ik wel. Ik heb een vraag aan jou:
Wat wil jij weten over chocolade? Waar wil jij over lezen?

Deze blog gaat over mijn zoektocht naar de lekkerste warme chocolademelk. Ook schrijf ik allerlei andere artikelen over chocolade. De onderwerpen kies ik zelf uit omdat ik ze zelf interessant vind en omdat ik denk dat anderen er ook plezier aan beleven. Maar nu wil ik het graag van de lezer weten. Dus wat wil jij weten over chocolade?

En ik meld het maar meteen: ik schrijf geen artikelen met titels als de Gouden-kooi baby, of Sandra Kim houdt van heel heel veel pit. Deze onderwerpen lijken populair op sociale nieuwssites als nujij.nl en reporter van msn. Maar zit de gemiddelde lezer daar nou echt op te wachten? Volgens mij niet.

vrijdag 11 juli 2008

Hittebestendige chocolade

Altijd al in ondergoed van chocolade rond willen lopen? Wetenschappers hebben een hittebestendige chocolade ontwikkeld. Handig voor in warme landen, maar ook voor andere doeleinden...

Chocolade eten als het warm is
Misschien had je het nog nooit bedacht, maar het is moeilijk om chocolade te eten in een warm land. In de tropen bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur 25˚C en dat is het punt waarop chocolade begint met smelten. Ook hier in het westen kan het weleens erg warm zijn. Als je dan je bonbons in de auto hebt laten liggen, heb je grote kans dat de chocolade gesmolten is. Wetenschappers in Nigeria hebben daarom hittebestendige chocolade ontwikkeld. Hiervoor hebben ze maïsmeel en gelatine aan de chocolade toegevoegd, waardoor deze dikker wordt. De smelttemperatuur is hierdoor verhoogd naar 45-50˚C.

Smaak
Hoe smaakt chocolade met maïsmeel en gelatine? Het klinkt niet zo lekker, maar volgens de ontwikkelaars verandert er niets aan de smaak (die is als gewone melkchocolade), deze is zelfs meer ‘smooth’. Het is chocolade die je moet kauwen, want het smelt ook niet in je mond. Daar moet je wel van houden en dat is denk ik nog het grootste probleem. Veel mensen willen juist dat de chocola smelt in de mond.

Hershey
Er wordt al veel langer gewerkt aan een hittebestendige vorm van chocolade. Hershey heeft al in 1937 een niet smeltende chocoladereep (met melkchocolade en eiwit) gemaakt voor militairen in oorlog en deze is later op de markt gebracht voor algemeen publiek.

Ondergoed van chocolade
Wat doet de moderne mens in een vrij land met hittebestendige chocolade? Die maakt er ondergoed van. Australische ontwerpster Reinlinde Trummer verkoopt bijvoorbeeld handgemaakte chocolade bh's voor 100 pond per stuk. Het duurt twee weken voordat deze bh's van hittebestendige chocolade gehard zijn.

Paco Rabanne heeft chocolade jurkjes ontworpen voor een modeshow. Niet hittebestendig, maar met gewone chocolade. De jurken smolten aan het einde van de modeshow, door de lichten en de lichaamstemperatuur van de modellen. Vond Paco dat heel erg? Zo te zien heeft hij geen problemen mee...

woensdag 9 juli 2008

Doe eens gek en frituur een Mars

Heb je genoeg van al dat gezonde? Kun je geen lightproducten en geen gezondheidsstempels meer zien? Heb je gewoon eens zin in lekker veel vet, suiker en calorieën?! Doe eens gek en frituur een Mars!

Een deep-fried Mars bar wordt in een beslag gedompeld en vervolgens gefrituurd. De Marsreep wordt van tevoren een tijd in de koeling gelegd zodat de reep niet helemaal smelt als deze gefrituurd wordt. De Marsreep is halfgesmolten als deze uit de frituur komt. Ik heb uitgezocht hoeveel calorieën er in zo’n ding moeten zitten en dat zijn er minstens 430. Dat staat gelijkt aan bijna 6 bruine boterhamen.

Smaak
Hoe smaakt het? Ik vind het er nogal ranzig uitzien, maar heb het nog niet kunnen proeven. Als ik ooit in Schotland ben, moet ik er een proeven vind ik. Maar voorlopig moet ik het doen met de ervaring van een andere blogger:

Het smaakt heel vreemd, een zoutige gefrituurde korst met daarin een half gesmolten Mars. Het was niet smerig, maar dit zal ook nooit een van mijn favorieten worden. Het was zo plakkerig 'sticky' dat ik eigenlijk veel vocht (liefst heel neutraal water, na die smaakexplosie) nodig had om het weg te spoelen. Maar dat had ik niet bij me. En verder lag hij nog uren vrij zwaar op de maag.(http://scot-spot.blogspot.com/2006/01/deep-fried-mars-bar.html)

Traditie
In Schotland is het een soort traditie om zo ongeveer al het etenswaar te frituren, van cheeseburgers tot pizza. De deep-fried Mars bar is ontstaan in de fish and chip-shops in Schotland en is waarschijnlijk rond 1995 voor het eerst gemaakt. In 2004 deden ze een onderzoek waaruit blijkt dat de gefrituurde Mars bij een op de vijf fish and chip-shops verkocht wordt. Vooral aan jongeren.

Sinds de Schotten kritiek krijgen van vooral voedingscentra, is de populariteit van de deep-fried Mars bar gedaald. Ze zijn nu zeker nog te krijgen in Schotland, maar ook in Engeland en Noord-Ierland. Je vindt ze vooral in fish and chip-shops waar veel toeristen komen.

Zelf maken?!
Als je een frituurpan hebt, hoef je niet helemaal de toerist uit te hangen in Schotland om een deep-fried Mars bar te eten. Je kunt ze ook zelf maken. Hier is een recept, voor wie durft…

Recept voor deep-fried Mars Bar
½ kop bloem
½ theelepel zout
½ kop water
mespunt bakpoeder
2 Marsrepen
frituurolie

  • Meng bloem, zout en water goed door elkaar. Laat dit gedurende 20-30 minuten op kamertemperatuur staan. Voeg dan de bakpoeder toe.
  • Verhit frituurolie in een frituurpan
  • Haal Marsrepen uit de verpakking en haal ze door het beslag
  • Frituur op 190C tot ze krokant en goudbruin zijn
  • Haal ze uit de frituurpan en leg even op keukenpapier om overtollig vet te laten wegdruipen
Ik hoor graag hoe het smaakte...

vrijdag 4 juli 2008

Oh boy!

Bommelding

Op woensdag 2 juli werd rond 9.30 uur een verdacht pakketje gevonden bij de bagageband op Stockholm-Arlanda Airport, in Zweden. Er volgde een bommelding. Het ging om een pakketje, omwikkeld met ducttape. Politieteams, brandweer en ambulance rukten uit om het vliegveld te ontruimen. Bomexperts kwamen om het pakketje te onderzoeken en onschadelijk te maken. Een groot deel van het vliegveld was urenlang afgezet, totdat de bomexperts erachter waren wat in het pakketje zat. Het bleek geen bom, maar een pak O’boy (de Zweedse Nesquik). Achja.

In Zweden zijn er de laatste maanden wel vaker valse bommeldingen gedaan. In januari kwam een bommenteam naar een vliegveld voor een verdacht vibrerend pakketje en dat bleek een seksspeeltje.

O’boy is in Zweden net zo bekend als Nesquik in Nederland.

Nesquik
Nesquik komt uit Amerika, ontwikkeld in 1948 als Nestlé Quik. In de vijftiger jaren kwam deze chocolademix in Europa onder de naam Nesquik. Dan weten we ook meteen waar de ‘Nes’ uit Nesquik vandaan komt, van Nestlé dus.

In 1866 vestigden de twee Amerikaanse broers Page zich in Zwitserland. Zij begonnen een fabriek in gecondenseerde melk (de Anglo Swiss Condensed Milk Company). Een paar maanden later begon Henri Nestlé met zijn fabriek (Farine Lactée), in dezelfde regio. Hij deed dit nadat hij van zijn buurvrouw hoorde dat haar baby was overleden omdat zij hem geen borstvoeding kon geven. Nestle ontwikkelde babymelkpoeder. Iets wat nu heel normaal is, maar toen nog niet bestond. Deze twee fabrieken fuseerden in 1905 en zo ontstond het merk Nestlé. Nu het grootste voedingsmiddelenbedrijf ter wereld.

In 1973 kwam Quicky the Nesquik Bunny ter wereld, het getekende konijn dat op de verpakking van Nesquik staat. Hij heeft een ketting om, waar een grote Q op staat. Sinds 1999 is dat de letter N geworden, omdat het konijn is omgedoopt tot the Nesquik Bunny. Vraag me niet waarom. Zo kom je er in ieder geval wel achter of het oude pak Nesquik achterin je keukenkast van voor of na 1999 is.

Er zijn verschillende smaken en soorten Nesquik. Wat mij dan weer aanspreekt is de Hot Cocoa mix van Nesquik, met marshmallows in de vorm van konijntjes.

dinsdag 1 juli 2008

Chocolade is niet altijd vegetarisch

Is chocolade vegetarisch? Kunnen moslims chocolade eten (is het halal)? En veganisten? Ik ben geen moslim of veganist, maar ik eet wel vegetarisch. En ik ging me toch een beetje zorgen maken: kan ik nog met een gerust hart chocolade eten?

Mijn zorgen komen voort uit een bericht over Masterfoods. Dit bedrijf maakt onder andere Mars en Milky Way. Zij waren in 2007 van plan om dierlijke producenten te gebruiken in hun chocoladerepen, zoals Mars en Bounty. Dit zorgde voor veel oproer onder vegetariërs. Vooral in de UK, waar vele mensen een protestbrief schreven aan Masterfoods. Ook de Partij voor de Dieren stelde kamervragen.

Masterfoods was van plan om weipoeder te gebruiken en daar zit een heel klein percentage dierlijk stremsel in. Weipoeder is namelijk een bijproduct uit de productie van kaas. Om kaas te maken voeg je melk samen met stremsel, zodat het gaat samenklonteren (wrongel). Daarna wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel en dan krijg je wei. Als je wei droogt, heet het weipoeder. Stremsel komt uit de lebmaag van kalveren.

Weipoeder wordt trouwens in allerlei levensmiddelen gebruikt, zoals in sommige frisdranken, koekjes en cake, soepen en sauzen, slagroom en flesvoeding. Ze gebruiken dit soort stremsel, omdat dierlijk stremsel goedkoper en makkelijker verkrijgbaar is dan de alternatieven. Maar er zijn dus wel alternatieven: stremsel uit plantenextracten en stremsel van genetische gemodificeerde micro-organismen.

Masterfoods heeft vanwege al dat protest binnen een week z'n beslissing teruggedraaid. Vegetariers kunnen dus weer rustig een Mars eten. En Masterfoods heeft meer gedaan dan de beslissing terugdraaien. Ze hebben een lijst op internet gezet met de producten van Masterfoods die vegetariërs met een gerust hart kunnen eten. Zo hoefden volgens de lijst geen dieren te sterven voor de Mars, Snickers en Maltesers. Daarentegen staan Bounty, Twix, Milky Way en Celebrations niet op de Vegetarian Product Suitability List. Hiervoor worden dus dierlijke ingredienten gebruikt (en dat was al jaren het geval). Om de vegetariers nog meer tegemoet te komen drukt Masterfoods een ‘V’ op de verpakkingen (bij de houdbaarheidsdatum) van producten waar geen dierlijke ingrediënten in zitten.

Niet alle producenten van levensmiddelen zijn zo duidelijk over hun ingrediënten. Behalve dat er dierlijk stremsel in producten als chocolade kan zitten, is ook gelatine een geliefd product in snoep en dergelijke. Gelatine wordt gemaakt uit bindweefsel (o.a. huid, botten en kraakbeen) van zoogdieren, meestal varkens. Op de site van de vegetariersbond vind je een lijst waarin staat welk van het onderzochte snoepgoed dierlijke ingrediënten bevat. Daar zie je dat er in erg veel snoep gelatine is verwerkt. Gelatine zit bijvoorbeeld in schoolkrijt, Autodrop en Engelse drop.

Als je geen zin hebt om steeds maar de ingredientenlijst uit te pluizen op verpakkingen, kan je ook zoeken naar een merk dat garandeert dat hun producten geen dierlijke ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld via Lekkervega. Een andere mogelijkheid is Marhaba Food, dat is het eerste Nederlandse bedrijf dat halalsnoep op de markt brengt.