zondag 28 december 2008

Cacaopoeder

Cacaopoeder is een geweldig product, te gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten.

Nederlandse uitvinding
Nederlander Conrad van Houten is de uitvinder van het cacaopoeder. Hij maakte een cacaopers waarmee cacao en cacaoboter van elkaar gescheiden worden. Hierover schreef ik al in een eerder artikel. Vele jaren na de uitvinding van de cacaopers zijn wettelijke regelingen gemaakt over cacaopoeder. Je mag het cacaopoeder noemen als het gemaakt is van gereinigde, gedopte en geroosterde cacaobonen die tot poeder zijn geperst en tenminste 20% (toegevoegde) cacaoboter en 9% water bevat.

Verschil in smaak en kleur
Cacaopoeder van het ene merk is anders dan het andere, er is verschil in smaak en kleur. Dit hangt af van de kwaliteit en zuurgraad van de cacaoboon en van de temperatuur van het roosteren. De producent kan de zuurgraad van cacaopoeder aanpassen door het te alkaliseren (oplosbaar maken, waardoor de zuurte neutraliseert). Dit gebeurt door een alkali-oplossing aan de cacao toe te voegen, meestal kaliumcarbonaat (E501).

Ontvet cacaopoeder
Er bestaat ook ontvet cacaopoeder, daarin zit minder dan 1% vet. De voedingsindustrie gebruikt dit voor vetarme producenten, maar ook voor producten waar meer vet een nadelig effect heeft op het eindproduct. Dit is onder meer het geval bij schuimpjes. Door het vet van normaal cacaopoeder zou een chocoladeschuimpje namelijk in elkaar zakken.

Cacaopoeder in hartige gerechten
Cacaopoeder is niet alleen handig om chocolademelk mee te maken, of om taarten en andere zoetigheden mee te bakken. Je kunt het poeder ook gebruiken in hartige gerechten!

Geen opmerkingen: