vrijdag 19 december 2008

Chocolademelk zonder vel

Drijft er bij jou ook wel eens een vies velletje op je warme chocolademelk? Dat is niet lekker in je hot chocolate. Veel mensen gruwen ervan, ik vind het zelf ook vies.
Waarom komt er een vel op je warme chocolademelk?
Dit antwoord komt uit de Juniorquiz van 2006:
Melk bestaat vooral uit water, suiker, eiwitten en vet. Als je melk verwarmt, worden sommige eiwitten plakkerig en klonteren ze aan elkaar. Hoe meer eiwitten er in de melk zitten, hoe meer ze aan elkaar plakken. Aan het oppervlak van de verwarmde melk verdampt veel water, waardoor de eiwitten in dat laagje melk dichter bij elkaar komen te liggen. Daar plakken ze nog beter aan elkaar en vormen ze een vel. Die vellen zijn trouwens heel gezond, want eiwitten zijn de gezondste bestanddelen van melk.

Hoe zorg je ervoor dat er geen vel op je warme chocolademelk komt?
Tip 1 (supertip):
Klop de chocolademelk even op terwijl je 'm opwarmt. Door het schuimlaagje wat dan ontstaat, kan er geen verdamping plaatsvinden.

Tip 2:
Zet een deksel op de pan waarin je de chocolademelk verwarmt. Ook dit voorkomt verdamping.

Tip 3:
Laat de warme chocolademelk 'schrikken' door een een ijsblokje in te gooien. Nadeel: je warme chocolademelk is niet zo warm meer.

Tip 4:
Doe extra suiker bij de melk voordat je 'm opwarmt. Nadeel: je chocolademelk wordt erg zoet (voor sommige mensen is dit juist een voordeel!). De suiker voorkomt dat de eiwitten in de melk samenklonteren.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Je kunt ook gewoon regelmatig roeren....

Hot Chocolate zei

Dan roer je het vel in de chocolademelk. Het is maar wat je lekker vindt...

Eva zei

Het velletje is niet viel opzich, als je goed roert merk je er niks van.

Anoniem zei

Als je het in de magnetron doet krijg je geen vellet je !