zondag 14 december 2008

Tandvriendelijke chocolade

Chocoladegigant Barry Callebaut komt met tandvriendelijke chocolade. Deze chocolade wordt gezoet met isomaltulose. Ze maakten met dit product de eerste tandvriendelijke chocolaatjes ter wereld.

Geen beschadiging tandglazuur
Isomaltulose wordt gemaakt uit bietsuiker en is net als kristalsuiker opgebouwd uit glucose en fructose. Isomaltulose lijkt ook op gewone suiker, maar heeft andere de chemische verbindingen. Dit verschil zorgt ervoor dat isomaltulose niet wordt afgebroken door de bacteriën in de mond, waardoor er geen zuur vrijkomt dat het tandglazuur kan aantasten en dus geen gaatjes! Ook verving Barry Callebaut het melkpoeder dat normaal in chocolade zit door melkproteïnen. Dat maakt het extra 'tandvriendelijk'. Isomaltulose smaakt half zo zoet als normale suiker.

Tandvriendelijke chocoladeproducten
Chocolatiers maakten tandvriendelijke chocoladerepen met hazelnootpasta en chocoladefiguurtjes van het Belgische animatiekonijntje 'Hopla'. De tandvriendelijke chocolade is iets duurder dan gewone chocolade.

Lekker?
De chocolade is door 100 kinderen getest en ook proefden een aantal moeders mee. Uit dat onderzoek blijkt dat de meeste kinderen en volwassenen de tandvriendelijke chocolade erg lekker vinden. Bijna elk kind vroeg om meer.

Nepsuiker slecht voor je gezondheid?
Uit allerlei onderzoeken blijkt dat kristalsuiker slecht is voor je gezondheid, maar je hoort ook allerlei negatieve verhalen over kunstmatige suiker. Hoe zit het dan met isomaltulose? Het is een alternatieve suiker, dus niet kunstmatig. Dezelfde stof komt in de natuur voor in honing en rietsuiker.

Isomaltulose zorgt niet voor tandbederf, maar is er goed onderzoek gedaan naar het effect van deze zoete stof op je gezondheid? Deze stof mag pas sinds een paar jaar gebruikt worden op de Europese markt. Tot nu toe zijn er geen gezondheidsrisico's gevonden, ook niet na het eten van grote hoeveelheden.

Langzame suiker
Isomaltulose bevat evenveel calorieën als sucrose (kristalsuiker), maar het is een zogenaamde langzame suiker. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker niet zo gaat schommelen, wat bij het eten van kristalsuiker wel gebeurt. Het lijkt er dus op dat isomaltulose een goede vervanger is voor kristalsuiker, ook voor in de chocolade.

Geen opmerkingen: