vrijdag 5 december 2008

Muziek van chocolade

Belgische chocolatier Roland Landuyt maakt langspeelplaten van chocolade. De lp kan echt afgespeeld worden op een ouderwetse platenspeler. Vervolgens kun je de plaat lekker opeten. Landuyt heeft onder andere het nummer 'It's now or never' van Elvis Presley op chocolade gezet.

Hoe maak je muziek van chocolade?
De chocolatier wil niet in detail vertellen hoe hij zijn chocolade-lp's maakt, maar zegt wel het volgende: 'Het is een heel gedoe om dit voor elkaar te krijgen. De chocolade moet veel vloeibaarder worden gemaakt dan normaal, de temperatuur moet precies goed zijn en tegelijkertijd moet ook goed gelet worden op de hardheid van de chocolade, zodat je de groeven in de plaat krijgt.'

Wat is een lp?
Voor de mensen die niet weten wat een lp is: de lp (langspeelplaat) is de voorloper van de cd en werd tussen 1948 en 1990 gebruikt om muziek op te zetten. Sinds 1990 worden lp's vrijwel alleen nog gebruikt door dj's in clubs.

Je favoriete muziek in chocolade?

In de jaren tachtig was Landuyt groot fan van Cercle Brugge (voetbalclub). In die tijd heeft hij al het clublied 'Cercle Hup Hup' op een chocolade-lp gezet. Het was toen een leuke uitdaging, maar hij wilde er niet de markt mee op. Na een lange ziekteperiode is hij een paar jaar geleden weer aan de slag gegaan met de chocolade-lp's. Deze keer heeft hij wel plannen om zijn plaatjes te verkopen. Het zal nog even duren voordat je favoriete muziek op chocolade te horen is. De productie van één plaat kost nu namelijk nog 50 euro en met warm weer smelt je muziek.
Zie hier hoe de chocolade-lp gemaakt wordt.

1 opmerking:

Anoniem zei

Helemaal top,jammer dat de link het niet doet,hoe de l.p gemaakt wordt.
Maar het lijkt mij leuk om te krijgen zo'n plaat van chocolade!!