vrijdag 2 januari 2009

M&M's

Elke dag worden er over de hele wereld meer dan 400 miljoen M&M's geproduceerd. Wat is de geschiedenis van dit succes? Hoe worden M&M's gemaakt? Kun je M&M's ook voor je warme chocolademelk gebruiken?

Geschiedenis M&M
M&M staat voor Mars & Murrie's, de uitvinders van deze chocolaatjes: Forrest Mars en Bruce Murrie. Mars richtte in 1932 de Mars snoepfabriek op in Engeland, hij specialiseerde zich in chocoladerepen. Dat werd een succes en hij keerde terug naar Amerika. Daar werd hij zakelijk partner met Murrie, een man gespecialiseerd in suikercoatings. Een ideale combinatie dus om de M&M's uit te vinden.

De eerste M&M
De eerste M&M's werden in 1941 uitgedeeld onder de Amerikaanse soldaten die vochten in de Tweede Wereldoorlog. De M&M's zaten toen nog in een koker, net als de Smarties (van Nestlé). Zeven jaar later kregen ze een nieuwe verpakking: een zakje. Pas sinds 1950 wordt op elke M&M één M geprint, iets wat ze uniek en herkenbaar maakt.

Smelt in je mond, niet in je hand
De tagline: 'Smelt in je mond, niet in je hand' kent iedereen wel, deze zin gebruikt Mars al sinds 1954 in hun reclame voor M&M's. In datzelfde jaar werden de M&M-mannetjes geboren. De huidige slogan is 'M&M's, for friends & fun'.

In Nederland
Vanaf 1980 werden de M&M's internationaal onder deze naam verkocht. Ze waren al sinds de jaren zestig in Nederland, maar toen onder de naam Bonito's en Treets (met pinda's).

Hoe worden M&M's gemaakt?
Voor een 'normale' M&M beginnen ze met een kern van melkchocolade, die door een machine gevormd en gerold wordt om een mooie ronde vorm te krijgen. Bij een M&M Pinda bestaat de kern uit een hele geroosterde pinda. De M&M crispy heeft een kern van krokante rijst, bedekt met chocolade. Nadat de kern van een M&M is gevormd, volgt het 'wassen'. De chocolaatjes krijgen een laagje door ze rond te draaien in een pan vol met coating. Daarna krijgen ze een kleur door ze in een pan te rollen waar suiker en glucosestroop (met kleur) aan wordt toegevoegd. Uiteindelijk wordt met een speciale machine de letter M op de M&M gedrukt.

Lady Liberty
In 2007 werd een Lady Liberty geplaatst bij de haven van New York, een vrouwelijk vrijheidsbeeld in de vorm van een M&M. Deze reclamestunt wilde mensen ertoe zetten hun eigen M&M te ontwerpen via mms.com (zie boven voor mijn ontwerp).

Hot Chocolate met M&M's
Op de site van M&M suggereren ze om M&M's in je koffie te doen in plaats van suiker. Ik heb natuurlijk een veel beter idee: gooi een paar M&M's in je warme chocolademelk! Op de website van brightideas vind je allerlei andere recepten met M&M's.

Geen opmerkingen: