maandag 17 november 2008

Suiker in chocolade

Chocolade wordt meestal zoet gemaakt met 'gewone' suiker, maar soms wordt chocolade gemaakt met rietsuiker. De nieuwe slaafvrije chocolade van Verkade bevat bijvoorbeeld rietsuiker. Wat is het verschil tussen bietsuiker en rietsuiker? Is er smaakverschil? Is rietsuiker beter voor je? Zijn er nog andere suikers om chocolade zoet mee te maken?

Rietsuiker gezond?
Veel mensen denken dat rietsuiker beter voor je is, omdat deze minder geraffineerd (gezuiverd in de fabriek) zou zijn. Rietsuiker heeft immers een lichtbruine kleur. Rietsuiker is echter meestal net zo wit als bietsuiker en de voedingswaarde van beide is hetzelfde. Ongeraffineerde suiker is tegenwoordig namelijk vaak witte suiker waar wat melasse (bijproduct suikerverwerking) aan is toegevoegd. Dat is makkelijker en goedkoper voor de fabrikant. Rietsuiker lichtbruin van kleur en smaakt het iets anders.

Geraffineerde suiker
Hoe meer geraffineerd, hoe lichter de suiker wordt en hoe minder vitamines en mineralen er nog inzitten. Omdat die vitamines en mineralen niet meer in de suiker zitten, moet het lichaam haar eigen voorraden van deze stoffen aanspreken. De geraffineerde suiker rooft als het ware de vitamines en mineralen uit je lichaam. Om dat te voorkomen kun je dus beter ongeraffineerde suiker eten (zoals Sucanat). Er bestaat ook rietsuiker die niet helemaal geraffineerd is, dan heet het ruwe rietsuiker.

Rietsuiker helpt
Het maakt qua gezondheid dus niet uit of je rietsuiker of bietsuiker eet, maar rietsuiker heeft wel een ander voordeel. Het helpt ontwikkelingslanden. Bietsuiker is duurder en lastiger in productie dan rietsuiker, maar door subsidies wordt er nog steeds vooral bietsuiker gebruikt in Nederland. Rietsuiker wordt in warme landen geteeld en hoewel er genoeg suiker in Europa verbouwd wordt, mogen de zeer arme landen ook hun (riet)suiker leveren. Hierdoor kunnen deze landen geld verdienen met hun suiker.

Suiker zorgt voor energie
Het eten van suiker geeft je een energiepiek en vervolgens zorgt het voor een dal van vermoeidheid. Dat komt doordat kristalsuiker erg snel door je lichaam wordt opgenomen. De bloedsuikerspiegel verhoogt binnen een paar minuten en daalt vervolgens snel tot een lager niveau dan die je had voordat je de suiker had gegeten.

Afhankelijk van welk soort suiker je eet, maakt je lichaam grote of kleinere schommelingen in het bloedsuiker. Kristalsuiker is sucrose. In sucrose zit een dubbel molecuul: een molecuul glucose en een fructose. Glucose zit als brandstof in ons bloed, dus als je glucose eet komt het meteen hard aan. Sucrose doet er wat langer over en fructose nog veel langer.

Fructose
Fructose is een monosacheride dat in onder andere fruit en honing zit. De glucoseschommeling in je lichaam is veel minder groot wanneer je fructose eet, omdat het langzamer door je lichaam wordt opgenomen. Dat gaat bijna net zo traag als langzamer koolhydraten (de polysachariden -zit onder andere in groenten en aardappels). Glucose, sucrose en fructose bevatten echter alle drie ongeveer evenveel calorieën.

Suiker zorgt voor een verbetering in de structuur van veel producten. Fructose doet dat iets minder goed dan kristalsuiker, daarom wordt het minder vaak gebruikt.

Wat is de beste vorm van suiker?
De beste zoetstof voor je lichaam is dus fructose. Er zijn mensen die pleiten voor zoetstoffen als maltitol en sorbitol, maar ik gebruik die chemische (nep)suiker niet. Dan eet ik nog liever geraffineerde kristalsuiker. Maar het liefst eet ik chocolade met natuurlijke zoetstoffen.

Bestaat er ook chocolade die gezoet is met fructose? Wat doet dat met de structuur van de chocolade? Zijn er nog andere natuurlijke mogelijkheden om chocolade zoet te maken? Dit zoek ik uit en beschrijf ik in een volgend artikel.

Wordt vervolgd...

1 opmerking:

Brigitte zei

Hallo,

Ja, er is chocolade gezoet met fructose. Helaas is het in Nederland niet te verkrijgen zover als ik nu weet.

Maar in Duitsland is het er echter volop. Ook Milka heeft Diät chocolade gezoet met fructose. Twee andere merken zijn: Alpia en Schneekoppe.

We zouden eigenlijk met zijn allen in opstand moeten komen. Als het in Duitsland op de markt is, dan moet dat in Nederland toch ook mogelijk zijn?!!