zondag 16 november 2008

Chocolademelk als sportdrankje

Drink chocolademelk na het sporten. Het werkt namelijk minstens even goed als een sportdrankje, het is goedkoper, natuurlijker en het smaakt een stuk beter!

Michael Phelps
Tijdens de Olympische Spelen van 2004 nam de Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps geen steroïden of supplementen voor zijn topprestaties, maar hij dronk chocolademelk (Carnation Instant Breakfast). Hij won tijdens die Olympische Spelen zes gouden medailles en twee maal brons.

Dit sprak onderzoekers aan. Verbetert chocolademelk werkelijk de sportprestaties?! En wat blijkt? Magere chocolademelk is inderdaad een geweldige sportdrank!

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat chocolademelk helpt bij het herstellen na een intensieve sportprestatie. Tijdens een van de onderzoeken moesten een aantal fietsers erg intensief fietsen, waarna ze een paar uur mochten uitrusten. Een groep kreeg magere chocolademelk tijdens de rust, een tweede groep kreeg een koolhydratendrankje (Endurox R4) en de derde groep een sportdrankje (Gatorade). Vervolgens moesten ze weer sporten tot ze niet meer konden. De sporters die chocolademelk dronken, konden tijdens de tweede ronde 50% langer doorgaan dan degenen die Endurox dronken en ongeveer evenlang als de groep die Gatorade dronk. Uit een ander onderzoek, onder gewichtheffers, bleek dat door het drinken van chocolademelk de spieropbouw en algehele spiertoename meer toenam dan waneer zij andere drankjes namen.

Waarom is chocolademelk een goede sportdrank?
Chocolademelk bevat een grote hoeveelheid koolhydraten en proteïne (eiwitten), stoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen na het sporten. Ook de samenstelling van verschillende stoffen in magere chocolademelk is optimaal. Een ander positief punt: chocolademelk drinkt lekker weg, het is bekend dat sportdrankjes meer worden gedronken als ze zoet smaken. Bovendien neemt je lichaam de bouwstoffen uit de chocolademelk erg snel op én chocolademelk is een stuk goedkoper dan de commerciële sportdrankjes.

Toekomst
Men is bezig met meer onderzoek naar het effect van chocolademelk bij het sporten. Ondertussen wordt chocolademelk steeds populairder onder sporters. Het wordt in Amerika al bij veel trainingsprogramma's en sportscholen aangeboden.

Geen opmerkingen: