donderdag 6 november 2008

Chocoladevla

Vla is een Nederlands product, gemaakt van melk en toevoegingen. De echte kok maakt vla van gekookte melk met custard en suiker, maar in de fabriek word vla gemaakt van melk en verdikkingsmiddelen (bijvoorbeeld zetmeel en carrageen). Voor chocoladevla gaat er natuurlijk wat cacao doorheen.

Nederlandse uitvinding
Vla bestaat al een hele tijd in Nederland, wie kent het niet uit z'n kindertijd?! Wie de (Nederlandse) uitvinder van vla is, weet ik helaas niet. Pas in 2006 werd vla in Duitsland bekend en het wordt daar ook 'vla' genoemd. In sommige andere landen verkopen ze ook chocoladevla, daar heet het 'Dutch Chocolate Pudding'.

Ingrediënten
Ingrediënten Friesche Vlag chocoladevla: melk, wei, suiker, verdikkingsmiddelen: E1422 (maïs) en carrageen, maïszetmeel, cacao (1,5%), zout

Soja chocoladevla
Er bestaat ook chocoladevla gemaakt met sojamelk in plaats van koeienmelk. Deze Alpro soya Dessert Choco bevat de volgende ingrediënten: water, ruwe rietsuiker, gepelde sojabonen (6%), gemodificeerd zetmeel, magere cacao (1,6%), cacao (0,3%), tricalciumfosfaat, verdikkingsmiddel (carrageen), zeezout, aroma.

Geen opmerkingen: