dinsdag 11 november 2008

Chocolade kruidnoten

Chocolade kruidnoten zijn kruidnoten met een heerlijke laag chocolade eromheen. Het allernieuwst zijn de truffelnoten van Bolletje: kruidnoten met een laagje witte chocolade en cacaopoeder.


Wie als eerste bedacht om kruidnoten te omhullen met chocolade, is niet te achterhalen. Maar ik kan je wel vertellen waar de kruidnoot vandaan komt.

Verschil pepernoten en kruidnoten
Pepernoten zijn de originele, ouderwetse brokken. De voorganger van de kruidnoten. Ze worden gemaakt van hetzelfde deeg als waar je taaitaai van maakt (roggemeel en anijs). Pepernoten zijn dan ook taaier dan kruidnoten. Kruidnoten hebben een ronde vorm en je maakt ze van tarwebloem en speculaaskruiden.

Cupido
De eerste pepernoten werden in de Middeleeuwen gebakken door de kloosterlingen. In die tijd waren specerijen als anijs en peper nieuw voor westerlingen en men ging ermee experimenteren. Van oorsprong bevatten pepernoten dan veel peper en honing. Men dacht in die tijd dat peper en honing werkten als Cupido, die een pijl schoot om de liefde te laten opbloeien. Omdat de specerij peperduur was, werd dit alleen bij feestelijke gebeurtenissen gebruikt, zoals bij een huwelijk. Tegenwoordig is Sinterklaas de feestelijke gebeurtenis om deze nootjes te strooien.

Symbool voor vruchtbaarheid

Als Sinterklaas langskomt, strooit Piet de pepernoten de kamer in en de kinderen kunnen ze oprapen. Deze traditie verwijst naar het symbool voor vruchtbaarheid: de boer die zijn akker met zaad bestrooit.

Sinterklaas
Tot nu toe hebben de kruidnoten in dit verhaal niets te maken met Sinterklaas. Daarvoor gaan we naar een legende met de heilige Sint Nicolaas, waar het zogenaamde strooigoed vandaan komt. Vroeger mengde men de pepernoten met muntstukken, naar aanleiding van deze legende: Sint Nicolaas kwam drie meisjes tegen, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas kwam te hulp en wierp ze munten toe, waarmee ze hun bruidsschat konden betalen. Tegenwoordig worden de kruidnoten niet meer vermengd met munten, maar met suikergoed. Accepteren de kerels van tegenwoordig een pond strooigoed als bruidsschat? Of een kilo chocolade kruidnoten? De liefde komt immers van de chocolade!

Geen opmerkingen: