dinsdag 13 januari 2009

Toblerone

Toblerone is de chocolade met unieke driehoekige vorm, alsof je een verzameling Zwitserse bergen uit de verpakking haalt. De smaak is zacht en er zit een beetje crunch in. Een heerlijke smaak en unieke vorm.

Waar komt de naam Toblerone vandaan?
De naam Toblerone is een samenvoeging van de naam van de oprichter: Tobles, met de naam van de bekende Italiaanse noga Torrone.

Productie
Toblerone wordt alleen in Zwitserland gemaakt, de fabriek staat in Bern-Brünnen. Als je hun dagelijkse productie omrekent in 100gram Toblerone-repen en die achter elkaar neerlegt, kom je op een afstand van 283 kilometer Toblerone!

Huidige producent van Toblerone is Kraft Foods. Oorsprokelijk een kaasbedrijf, maar nu producent van onder meer Toblerone, Milka, Philadelphia en Côte d'Or.

Geschiedenis
Het begon allemaal in 1867, Jean Tobler opende zijn eerste winkel in Bern. De vraag naar Tobler's chocolade werd na enkele jaren zo groot, dat Tobler in 1899, samen met zijn zoons, zijn eigen chocoladefabriek opent.
De Toblerone is in 1908 geboren, ontwikkeld door Jean Tobler's zoon en Emil Baumann (Tobler's neef). Er werken op dat moment vele mensen in de fabriek, waaronder fysicus Albert Einstein.
Logo
Het logo op de Toblerone-verpakking is nogal eens gewisseld. Van een arend, naar een beer, weer terug naar de arend (met een vlag waar een T opstaat), naar helemaal geen logo, vervolgens was de berg de Matterhorn het logo van Toblerone en sinds 2000 is een extra afbeelding in het Matterhorn-logo verborgen (zie afbeelding hieronder).

Ingrediënten
Toblerone bevat cacao, melk, honing en amandel en noga (gemaakt van suiker, amandelen, honing en eiwit). De poedermelk die gebruikt wordt om de Toblerone te maken, komt voornamelijk uit Zwitserland.

Geen opmerkingen: