zondag 11 januari 2009

Koek en zopie

Dit weekend staat zo ongeveer elke Nederlander op het ijs. Schaatsen is hot, het is 't Nederlandse skieën. Zelfs minister van Middelkoop is op de schaatsen gespot (en gevallen). Aan de 24 toertochten deden minstens 100.000 mensen mee. Daarnaast zie je op elke sloot in de buurt een vlek vol met schaatsers. En wat doe je als fervente schaatser? Je drinkt een beker warme chocolademelk.

Koek en zopie
Om warm te blijven en energie op te doen, zijn er koek-en-zopie tentjes. Zopie komt van soopje, oftewel: borreltje. Met zopie werd in de zestiende eeuw een kleine hoeveel wijn aangeduid. Op het ijs werd er oorspronkelijk een verwarmd mengsel van bockbier en rum mee bedoeld, waar ze eieren, kaneel en kruidnagelen aan toegevoegden. Tegenwoordig wordt er niet zozeer alcohol geschonken in de tentjes op het ijs, maar voornamelijk chocolademelk, koek, soep en snoep. Vandaar dat nu wordt gesproken van koek-en-zopie tentjes.

Warme chocolademelk in de metro
Als je morgen weer moet werken en dus niet met de schaatsen langs de weilanden kunt roetsjen, kun je toch nog genieten van de hot chocolate. Tenminste, als je in Amsterdam de metro of trein moet nemen. Daar kunnen de reizigers de komende tijd op de stations Amsterdam Centraal en Zuid warme chocolademelk krijgen. Uitgedeeld door openbaarvervoerbedrijf GVB gedurende de tijd dat het mogelijk is om te schaatsen.

Geen opmerkingen: