dinsdag 19 augustus 2008

Chocolade-allergie

Een allergie voor gluten, koemelk of voor bepaalde e-nummers is vervelend, maar wat als je allergisch bent voor chocolade?! Dan zit je flink in de penarie! Gelukkig is een chocolade-allergie bijna nooit een allergie voor de cacao an sich.

Toegevoegde stoffen
Er zijn erg weinig mensen allergisch voor cacao. De meeste mensen die een allergische reactie vertonen na het eten van chocolade, zijn allergisch voor een of meerdere van de toegevoegde stoffen in chocolade. Dit zijn onder andere melk, noten en gluten. Er zit tevens histamine en sulfiet in chocolade, ook daar zijn sommige mensen allergisch voor.

Symptomen
Een voedselallergie kan allerlei symptomen opleveren. Symptomen die vaak voorkomen zijn huiduitslag, jeuk, hoofdpijn, en ademhalingsproblemen.

Overgevoelig
Je kunt ook overgevoelig (en dus niet allergisch) zijn voor bepaalde stoffen in chocolade, zoals cafeïne, fenylthylamine en ook theobromine (de stof die dodelijk kan zijn voor honden en katten).

Vervanging
Als je geen cacao kunt eten zonder onder de rode vlekken te zitten, zijn er producten die op chocolade lijken en die je wel kunt eten. De meest bekende vervanging is carobe. Dat wordt gemaakt van een wittig poeder uit de johannesbroodboom. Carobe wordt voor van alles gebruikt, waaronder voor het maken van caroberepen. Ik vind ze lang niet zo lekker als een stuk chocolade. Wie weet een beter alternatief voor chocolade?

15 opmerkingen:

Anoniem zei

heey
je kunt er ook allergisch voor zijn zonder bulten te krijgen
want ik ben er allerisch voor
omdat ik het niet binnenkan houden alles wat ik heel de dag gegeten heb komt er dan uit
maar chocolade is wel heel erg lekker

Alien zei

Mijn zoontje van 3 kan chocola ook niet binnenhouden. Hoe kom ik er nu achter of hij er allergisch voor is of dat het gewoon niet lekker vindt ? Kan dat eigenlijk, chocola niet lekker vinden ? Ikzelf vind chocola (bij tijd en wijlen) wel erg lekker.

Hot Chocolat zei

Als je echt wilt weten of je zoontje allergisch voor chocolade is, kan je naar de huisarts gaan. Die kan een allergietest (laten) doen.

Anoniem zei

Ik krijg heel veel hoofdpijn van chocolade ... Maar ik heb één geluk: ik vind choco niet zo lekker, dus voor mij is dat niet zo erg :)

Anoniem zei

Het klinkt raar maar ik moet altijd niezen als ik chocola eet. Ben ik dan allergisch of zit er een stofje in dat me neus prikkelt?

Hot Chocolat zei

Misschien ben je allergisch. Om het zeker te weten kan je het laten testen via de huisarts.

Anoniem zei

Ik krijg moeite met slikken. is dit ook een symptoom?

Anoniem zei

ik begina altijd te zweten onder mn ogen na het eten van chocola.

Anoniem zei

Als je allergisch bent aan cacao dan mag ke wel witte chocolade eten

Robin zei

Als ik chocola eet zit de volgende dag mijn hele hoofd onder de puisten, ben ik allergisch?

Stefanie zei

Ik heb anderhalf jaar geleden een salmonella bacterie binnen gekregen tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Waarschijnlijk zat het in het vlees. Ik ben daar niet direct ziek van geworden, maar kreeg wel veel dorst én veel jeuk!
Ik ben toen naar mijn electro-acupuncturist geweest en hij zei dat ik allergisch was voor chocola! Iets wat ik dus eigenlijk bijna niet kan missen.. Ik heb daar een darmenkuur voor gekregen om de salmonella eruit te krijgen, maar heb nog steeds heel erg last van jeuk als ik chocola eet. Ik kan wel gewoon witte chocolade eten, maar alles waar cacao in zit krijg ik jeuk van. :(

Anoniem zei

Ik ben erachter gekomen dat ik niet allergisch ben voor chocolade, maar voor cacaopoeder. Dit betekent dat ik wel cacaoboter mag eten, want hierin zit geen poeder. Dit betekent gelukkig dat ik wel witte chocolade mag (zonder cacaopoeder, alleen cacoaboter) maar de rest niet.

Anoniem zei

Ik eet nu een jaar alleen maar carobechocolade. Moest inderdaad de eerste paar keren wel wennen.Je bent de gewone met cacao gewend dus je smaakpapillen moeten even wennen. Maar vies nee echt niet. Nu vind ik het zelfs lekkerder dan gewone chocolade? En het heeft ook nog veel voordelen zoals vitaminen e.d.
Je moet dan de repen van molenaartje hebben. Even wennen maar dan wil je niet meer terug hoor!!

Anoniem zei

hallo,
als ik chocolade eet krijg ik heel erge buikkrampen en kan ik het ook moeilijk binnen houden, ben ik allergisch?
Groeten

Anoniem zei

Ik heb nu sinds n paar weken last van mn ademhaling. Dan ben ik moe en krijg ik weinig lucht. Ik eet regelmatig chocolade. Nu ik erop ben gaan letten treden de klachten wel steeds binnen een paar uur na het eten van chocolade op. Zou dat op chocoladeallergie kunnen duiden?