zondag 3 augustus 2008

De lekkerste brownies

De lekkerste brownies zijn zelfgemaakte, met pure chocolade en nootjes. Het is een recept dat elke keer weer heerlijke brownies oplevert. Ik weet wel wel wat de lekkerste brownies zijn. Maar wat is jouw lekkerste brownie?

Oprah
Terwijl ik dit artikel schrijf, moet ik denken aan een aflevering van Oprah over haar favoriete dingen. Een van Oprah's Favorite Things zijn de fudgey brownies van Moveabable Feast in Geneve, Italiƫ. Ik heb ze nog niet geproefd, maar de smaak moet ergens liggen tussen die van fudge en een brownie.

Waar komen brownies vandaan?
De oorsprong van de brownie is onduidelijk, wel is vrijwel zeker dat ze in Amerika zijn ontstaan. Als de uitvinder van zoiets lekker niet bekend is, gaan er allerlei verhalen cirucleren over de oorsprong. Hier volgen de verhalen die het beste stand houden:

Er wordt weleens gezegd dat het eerste brownie-recept uit 1897 komt en staat in Sears, Roebuck Catalogue. Dit klopt niet, want deze brownies zijn meer als snoepjes.

In het boek Boston Cooking-School Cook Book uit 1896 zou de eerste keer geschreven worden over de brownie. Ook dit klopt niet, want het ging hier om koekjes. In dit kookboek wordt een aantal jaren later wel een echt brownie-recept gepubliceerd. Dus ze zijn in ieder geval een van de eersten.

Nog meer? Een ander verhaal vertelt dat de brownie door de chef van het Palmer House Hotel is bedacht. Tijdens de Columbian Exposition in 1892 moest een lekkernij worden bedacht voor de bezoekers om in hun lunchbox mee te nemen en waar hun handen niet vies van werden. De chef maakte brownies.

Nog een ander verhaal komt uit Betty Crocker's Baking Classics. Een huisvrouw maakte een chocoladecake, maar vergat om bakpoeder in het beslag te doen. Brutale huisvrouw als zij was, serveerde ze deze 'mislukte' chocoladecake lekker toch. Het gezin smulde en de huisvrouw was tevreden.

Geen opmerkingen: