vrijdag 1 augustus 2008

De zwarte chocolade van Karadzic

Bitter betekent pijnlijk treffend, ellendig. Het is ook een smaaksensatie die je weleens treft als je echte pure, zwarte chocolade eet. Iemand die van zwarte chocolade houdt, is Karadzic. Een man die veel ellende heeft veroorzaakt.

Toen de media eenmaal wist dat Radovan Karadzic al die jaren vrij leefde onder een andere naam, wilden zij alles over zijn leven te weten komen. Zo kwamen zij bij de winkel op de hoek van zijn woning in Belgrado. De verkoper vertelde een journalist dat Karadzic vaak kwam om levensmiddelen te kopen. Hij kocht meestal water, fruit én zwarte chocolade. Karadzic wilde alleen Servische zwarte chocolade.

Servische chocolade
Ik noem twee Servische chocoladeproducenten.

Adoré Chocolat maakte de eerste luxe chocolade van Servië. Opgericht in 2005 door Mirjana Kostic. Het begon als een klein bedrijfje, maar is nu uitgegroeid tot een bedrijf dat aan de wereldmarkt levert. Kostic was advocaat, maar dat was haar passie niet. Ze wilde originele chocolaatjes maken. Hiermee begon ze in 2002, bij het Belgische Callebaut. Ze heeft haar droom waargemaakt. Ze maakt chocolade met bijzondere ingrediënten als peperkorrels, groene thee en chips. Adoré Chocolat is alleen verkrijgbaar in het Millennium Center in Belgrado. Dus dit was niet de chocolade die Karadzic in de buurtwinkel kocht. Dit is ook veel te duur en bijzonder voor zijn levensstijl als alternatief genezer.

Soko Stark maakt al heel lang chocoladeproducten. Een Franse officier heeft dit bedrijf opgericht toen hij terugkwam van het front in 1922. Soko Stark is bekend om zijn pure (zwarte) chocolade. Onder andere met het merk Menaz. Zou dit de chocolade zijn die Karadzic kocht? Er is een redelijke kans.

Gezondheid
Gisteren zei Karadzic dat hij in goede gezondheid verkeert. Zou dat komen door al die zwarte chocolade die hij heeft gegeten? Zwarte chocolade bevat namelijk een anti-oxidant. Dit anti-oxidant werkt niet als de cacao gecombineerd wordt met melk. Dus melkchocolade en warme chocolademelk hebben niet het extra gunstige gezondheidseffect dat zwarte chocolade heeft. Zwarte chocolade zou vooral goed zijn voor je hart.

Bitter
Niet alle onderzoekers zijn het hierover eens. Een onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat de meeste chocoladeproducenten die anti-oxidant (flavonol) uit hun chocolade halen. Dit doen ze zodat de chocolade minder bitter smaakt. Het is moeilijk te achterhalen in welke chocolade wel anti-oxidant zit (en hoeveel) en in welke niet. De producenten doen er nogal geheimzinnig over. Proef de bittere smaak en je weet het.

Geen opmerkingen: