zaterdag 9 augustus 2008

Chocolade erg giftig voor honden en katten

Geef je hond of kat geen chocolade. Ik merk dat er nog veel mensen zijn die niet weten dat chocolade giftig is voor hun hond of kat. Er zijn zelfs mensen die hun huisdier bewust af en toe een stukje chocolade geven. Doe dit alsjeblieft niet. Chocolade is uiterst giftig voor honden en katten, ze kunnen eraan doodgaan.

Hoe puurder de chocolade, hoe giftiger het is voor honden en katten. Chocolade is voor deze dieren al giftig na het eten van 10 gram per kilogram lichaamsgewicht. Dat hoeven maar een paar stukjes van een chocoladereep te zijn. Geef ze ook geen kleine beetjes, want dit hoopt zich op in hun lichaam. Verstop geen chocolade-eieren met Pasen en vraag Sinterklaas geen chocoladeletter in je schoen te leggen. Sint of Piet legt het vast graag voor je in de kast.

Als je kat of hond chocolade heeft gegeten, moet je meteen de dierenarts bellen. Wacht niet tot zich vergiftigingsverschijnselen voordoen. Als er nog geen vergiftigingsverschijnselen zijn, kan het (binnen 1 tot 2 uur na inname) helpen om het beest te laten braken. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder andere overgeven, diarree, veel drinken, rusteloosheid, koorts en stuiptrekkingen.

In chocolade (of eigenlijk in de cacao) zitten stoffen die het centrale zenuwstelsel stimuleren en de waterhuishouding en hartspieren beïnvloeden. Het gaat hier vooral om de stof theobromine. Het menselijk lichaam breekt deze stof makkelijk af, dit is niet het geval bij katten en honden. Zij kunnen doodgaan als zij chocolade hebben gegeten. Katten en vooral honden kunnen de theobromine in chocolade namelijk niet goed afbreken. Er is geen tegengif voor theobromine.

Katten zijn minder snel geneigd om chocolade te eten, honden vinden het juist erg lekker. Let goed op dat je geen chocolade in huis laat rondslingeren als er een hond of kat in huis is. Berg chocolade goed op.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nooit geweten. Bedankt voor de tip!

Anoniem zei

had vroeger een hond en die at iedere dag een bouche praline,hij is er niet aan gestorven want hij was 15 jaar wanneer we hem hebben moeten laten inslapen omdat hij te veel pijn had van zijn kanker.