maandag 4 augustus 2008

Chocoladeplant

In de tuin genieten van de geur van chocolade? Dat kan als je de chocoladeplant hebt staan. Deze plant geeft een heerlijke chocoladegeur. Het is een Mexicaanse plant die bloeit van juli tot oktober. De bloemen hebben een mooie, diep donkerrode kleur. De geur is het duidelijkst te ruiken als het gaat schemeren aan het einde van een hete zomerdag.

De chocoladeplant heeft de Latijnse naam cosmos atrosanguineus. De plant is sinds 1902 in Mexico in het wild uitgestorven, maar gelukkig volop te koop als tuinplant. Het is een vaste plant die ongeveer 60 centimeter hoog wordt, met vrij grote bladeren. De chocoladeplant heeft veel zon nodig. Je moet 'm planten tussen maart en mei. Maar als je nu een plant bij de kweker gaat halen, kan die natuurlijk meteen in de tuin!

Nog meer chocoladegeur
Er zijn nog een aantal andere planten die een chocoladegeur verspreiden, zoals:

  • De Berlandiera Lyrata. De chocoladegeur van deze plant is al van meters afstand te ruiken. In Amerika wordt deze gele bloem de Chocolate Daisy genoemd. Deze plant geeft z'n chocoladegeur vooral 's ochtends af.
  • Dan heb je nog chocolademunt (mentha x piperita citrata). Deze smaakt en ruikt niet helemaal naar chocolade, maar meer naar iets als After Eight. Lekker om eens te proberen in een chocoladerecept, zoals brownies.
Hot Chocolate calla
Er zijn ook best wat bloemen die geen chocoladegeur afgeven, maar wel een mooie chocoladekleur hebben, zoals de Hot Chocolate calla (mijn favoriet natuurlijk!), Milk Chocolate foxglove en de Royal Chocolate painted tongue.

Goed, mocht je nou net aan het bedenken zijn welke nieuwe planten je in de tuin wilt. Met al deze planten en bloemen is je hele tuin wel te vullen.

Geen opmerkingen: