Ook Japanners geven elkaar chocolade op Valentijnsdag. In Japan wordt 14 februari Barentaindee genoemd. Hoewel dit concept is overgewaaid uit Amerika, hebben ze er hun eigen traditie van gemaakt. Op deze dag geven de vrouwen namelijk chocolade aan de mannen om iets terug te doen voor bewezen diensten.
Chocoladeindustrie
Barentaindee is opgezet door de industrie (daar gaat de romantiek!) en dat heeft ze veel opgeleverd. Tijdens Barentaindee verkopen ze meer dan de helft van de jaarverkoop van chocolade.
Verplichte chocolade
Er is een verschil tussen het geven van giri (verplichte) choco en honmei (waarschijnlijke winnaar) choco. De vrouwen geven giri choco aan collega's, familie, vrienden en kennissen. Honmei choco is chocolade voor hun geliefde. Meestal geven de vrouwen iets extra's bij de honmei choco, zoals een mooi kledingstuk.
Giri
Het begrip giri (verplichting) is belangrijk in Japan. Als iemand je een dienst bewijst, heb je de verplichting om ze iets terug te geven. Het is moeilijk om een kado terug te geven, het mag namelijk niet te klein zijn (dan beledig je de tegenpartij), maar ook niet te groot (dan zorg je voor giri bij de ander).
Howaitodee
Een maand na Valentijnsdag wordt van de mannen verwacht dat ze iets teruggeven. De mannen geven dan wat duurdere chocolade in witte dozen. Daarom heet 14 maart in Japan howaitodee (witte dag). Deze dag is door de Japanners ingesteld vanwege hun behoefte iets terug te doen (giri).
woensdag 13 augustus 2008
Giri chocolate
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten