donderdag 10 december 2009

Chocolademelk op een stokje

Het klinkt misschien een beetje apart, maar je komt het steeds meer tegen: chocolademelk op een stokje. Ik schreef al eerder over de choc-o-lait, een bonbon op een stokje die je oplost door deze te roeren in een kopje warme, opgeklopte melk. De chocolademelk op een stokje heb ik bij meerdere lunchrooms gezien en ze de stokjes nu ook bij de Albert Heijn.

Zo rond kerst en oud&nieuw willen we nog wel eens zelf in de keuken gaan staan om allerlei lekkernijen te maken en dat is nou precies het moment om zelf chocolademelk op een stokje te maken! Ik vond op deze website het recept.

Welke chocolade gebruiken?
Gebruik chocolade met een hoog percentage cacaoboter, zodat de chocolade goed en makkelijk smelt. In de supermarkt kan je bijvoorbeeld een chocoladereep kopen die speciaal is gemaakt om mee te bakken. Chocolade speciaal voor de chocoladefondue schijnt voor dit doel ook goed te werken.

Wat heb je nodig?
Een vorm voor minstens 10 vierkante ijsblokjes
Stokjes voor ijsjes, of roerstokjes
Slagroomspuitzak of schoon plastic zakje

230 gram chocolade (pure, melk, of witte chocolade het kan allemaal)
kwart kop cacaopoeder
halve kop suiker
snufje zout
6 kopjes melk
2 kopjes room

Bereidingswijze

  • Breek de chocoladereep in stukjes. Breng een laagje water in een pan aan de kook, op laag vuur laten borrelen. Zet een glazen schaal in de pan. De schaal mag de bodem van de pan niet raken, dus moet iets groter zijn dan de pan. Doe de chocoladestukjes in de schaal, zodat deze langzaam smelt.
  • Zet het vuur uit wanneer de chocolade grotendeels is gesmolten. Roer tot chocolade helemaal is gesmolten.
  • Voeg de cacaopoeder, suiker en zout toe en roer het goed door.
  • Haal de schaal van de pan (pas op, de schaal is heet) en droog de onderkant af. Er mag geen water bij de chocolade komen. Doe de chocolade in een zak om slagroom mee te spuiten, of maak zelf zo'n zak met een plastic zakje waar je een hoekje vanaf knipt.
  • Spuit de chocolade in de ijsblokjesvorm (maak 10 blokjes). Zet de vorm daarna een paar keer redelijk hard, maar met beleid op het aanrecht, zodat de chocolade goed in de vorm zit. Zet de stokjes erin, deze zouden makkelijk rechtop moeten blijven staan.
  • Laat de chocolade afkoelen tot kamertemperatuur. Om dit proces te versnellen, kun je de vorm met chocolade een tijdje in de koelkast zetten.
  • Haal de chocolademelk op een stokje uit hun vorm. Het zit er nu een beetje dof uit. Als je dat niet mooi genoeg vindt, dip de chocolade dan nog even in wat gesmolten chocolade. Eventueel kan je meteen daarna nog wat versiering erover strooien, zoals gekleurde sprinkles of kleine snoepjes. Je kan de chocolade ook voor de helft dippen in een andere kleur chocolade. Dan heb je een mooi kleureffect.
  • Giet per persoon een kop bijna helemaal vol met melk en vul bij met room. Giet dit in een pannetje en verwarm het. Schuim de melk eventueel op. Giet het melkmengsel weer in je kop. Steek je chocolademelk op een stokje in de melk en roer. Ongeveer een minuut later heb je een heerlijk kopje warme chocolademelk!