donderdag 18 september 2008

Chocolate Story

In Brugge staat het Chocolademuseum Choco-Story. Voor iedere chocoladeliefhebben een plezier om naartoe te gaan. Niet alleen het museum is vol chocolade, in het centrum van de stad Brugge vind je ontzettend veel chocolatiers met heerlijke chocolade in alle vormen en maten.

Het chocolademuseum is gevestigd in een prachtig gebouw uit 1480. Het is een huis met vier verdiepingen, een zeldzaamheid in het Brugge van de 15e eeuw. Oorspronkelijk was dit huis een taveerne, typisch Belgisch dus. Elke verdieping heeft z'n eigen thema in de choco-story. Je begint beneden met de geschiedenis van chocolade. Ik vind het niet leuk om meteen zoveel te moeten lezen, dus dat heb ik eerlijk gezegd overgeslagen. Lezen doe ik thuis wel in een boekje.

Meteen verder naar de eerste verdieping. Daar gaat het over de Maya's en Azteken. Er staan spulletjes van deze volkeren uitgestald, het verband met chocolade is soms wat ver te zoeken. Lopend door de kamertjes leer je dat de Spanjaarden suiker aan de chocoladedrank toevoegden en de hete pepers eruit weglieten. De zoete drank werd vervolgens in heel Europa bekend, maar alleen de rijke vorsten konden deze dure drank betalen. Er staan chocoladepotten en trembleuses & mancerina's uitgestald (zie afbeelding). Mooi om te zien hoeveel vormen en maten van deze potten, kopjes en schotels er destijds gemaakt werden. Warme chocolademelk was in die tijd echt hot!

Op de tweede verdieping gaat het over de verwerking van cacaoboon tot chocolade. Je leert onder andere dat aapjes het vlees tussen de verse cacaobonen ontzettend lekker vinden. Mensen gooien dit goedje weg als ze de cacaobonen uit de vrucht halen.

Het gaat op de derde verdieping verder naar de 19e eeuw, toen de productie van chocolade geïndustrialiseerd werd. Je kan de mooie ouderwetse apparaten uitgebreid bekijken. Ook is er een mooie uitstalling van chocolade- en koekblikken. Er is tevens een filmpje te bekijken, waarin alles je nog eens beeldend wordt uitgelegd.

Het museumbezoek eindigt beneden. Daar is te zien hoe ze chocolade maken in een chocolaterie. Mooie grote apparaten, met liters vloeibare chocolade. Een chocolatier geeft een presentatie en je mag proeven! Hij maakt pralines (bonbons met zachte vulling) en legt precies uit hoe je deze zelf moet maken. Uiteindelijk ga je met een huisgemaakte praline in je mond het museum uit. Heerlijk toch?! Meteen verder lopen naar al die leuke chocolateriën in de stad.

Geen opmerkingen: