woensdag 4 februari 2009

Droste

Droste bouwt constant aan het chocoladeassortiment. Voor Valentijnsdag hebben ze een hart van chocolade gemaakt, met de tekst 'With love' erin gekerfd. Het hart weegt 150 gram en is gemaakt van Droste melkchocolade. Droste biedt nog een andere mogelijkheid om de man of vrouw van je dromen verrassen, namelijk met een geschenkkoker waarop staat 'Just for you'. Deze koker is gevuld met 300 gram Droste chocoladepastilles.

Weetjes over Droste
Droste produceert 5.256 pastilles per minuut! Ze zijn een van de weinige fabrikanten die het hele proces van chocoladebereiding in eigen hand heeft. Droste heeft een eigen hotel en restaurant in Twente: Droste's. Ook hebben ze boerderijlodges en Droste's wellness (met o.a. yoga, een spa en een schildercursus).

Het droste-effect
Droste heeft van die mooie blikken met een verpleegster erop. Deze afbeelding wordt sinds 1900 gebruikt. Waarschijnlijk bedacht door reclametekenaar Musset en geinspireerd op een schilderij van Liotard: La serveuse de chocolat. Dit schilderij wijst op de heilzame werking van chocolademelk. Het droste-effect werd vernoemd naar deze bekende afbeelding van Droste op hun cacaoblikken. De verpleegster houdt een dienblad vast waarop hetzelfde cacaoblik staat.

Het droste-effect is dus een visueel effect dat steeds verkleind herhaald wordt op een afbeelding. Dit gebeurt ook wanneer je voor en achter je een spiegel hebt, dan zie je jezelf in oneindige malen verkleind herhaald.

Geschiedenis van Droste
De Haarlemse banket- en koekbakkerij van Gerardus Johannes Droste opent zijn deuren in 1863. Hij verwelkomt klanten met een kopje chocolademelk en verkoopt allerlei zoetwaren, waaronder de Pastilles van Droste. De zaak loopt goed en in 1890 opent de eerste Drostefabriek, zodat ze het hele proces van chocolade maken zelf kunnen uitvoeren. In 1891 verplaatsen ze de fabriek naar de Veerpolder, omdat ze daar meer ruimte hebben. Bovendien is het een geweldige locatie aan het water, zodat de chocoladeproducten makkelijk per schip worden vervoerd.

Rond 1900 kwam de verpleegster op de cacaoblikken in beeld (zie tekst over het droste-effect hierboven) en in 1923 komt het 'pastille-mannetje' om de hoek kijken. Hij is ontworpen door Jan Wiegman.

Na de Eerste Wereldoorlog gaat de verkoop weer vooruit. Rond 1930 heeft de fabriek meer dan 800 mensen in dienst. Ook na de Tweede Wereldoorlog herstelt Droste zich weer goed na de schade die het heeft opgelopen. In 1961 komt er een nieuwe cacaofabriek.

In 1975 neemt Van Nelle het aandelenkapitaal over, waardoor Droste niet meer zelfstandig is. In 1990 wordt Droste overgenomen door het Nederlandse suiker- en voedingsmiddelenbedrijf CSM. Hier wil men minder nadruk leggen op de kwaliteit van Droste, om hun producten toegankelijker te maken.

Zeven jaar later wordt Droste weliswaar verkocht aan een Duits bedrijf, maar werkt Droste wel eindelijk weer zelfstandig. Droste bouwt nu verder aan haar chocoladeassortiment en richt zich daarbij vooral op nieuwe smaken en vormen van Droste chocolade. Je kunt nu bijvoorbeeld behalve puur, melk en wit, ook pastilles met de smaken Stracciatella en Orange kopen.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Eigenaar Hermann Opferkuch richt Droste ten gronde

Gebaseerd op: Elsevier (14-2-2009)

De miljonairszoon Hermann Opferkuch richt de chocoladefabrikant Droste ten gronde. Opferkuch kreeg het bedrijf in 1996 in handen. De eerste jaren ging het crescendo met Droste. De Duitser hield zich afzijdig en de omzet steeg van 28,3 miljoen euro in 1997 naar 39,4 miljoen in 2000. De winst nam toe van 0,3 miljoen in 1997 naar 2 miljoen euro in 2000.

In 2001 ging de dollarkoers hard onderuit. De Verenigde Staten vormden een belangrijke afzetmarkt, waardoor ook Droste hard wordt getroffen door de ongunstige dollarkoers. De economische dip tastte tevens de reiswereld aan, en dat had negatieve gevolgen voor de verkoop van Droste in duty free-winkels op luchthavens. Opferkuch is zich vanaf dat moment meer met Droste gaan bemoeien. In een mum van tijd ontsloeg hij de algemeen directeur, de cfo en de commercieel directeur. Hij wijzigde het assortiment van Droste, door onder meer de befaamde koker met chocopastilles te elimineren.

De omzet is gedaald van 32,3 miljoen euro in 2006 naar 28,7 miljoen in 2007, en winst wordt er niet meer gemaakt. Het verlies verhevigde van 0,3 miljoen in 2006 naar 1,2 miljoen euro in 2007. Het aantal werknemers is afgenomen van 100 in 2005 naar 68. Opferkuch heeft de internationale export verplaatst naar Basel en dreigt alles te verplaatsen naar Zwitserland.

Anoniem zei

er is nu weer een ontslag golf aan de hand, de hagel gaat dicht, er zijn nu nog maper 30 werknemers over,,, en ook geen verkoop meer... We denken nog een jaar...