
Pinkeltje
De koetjesreep komt uit Nederland en werd altijd gemaakt in de Koninklijke Fabrieken Pette-Boon in Wormerveer. Wat weinig mensen weten, is dat Dick Laan op het kantoor van deze fabrieken werkte. Hij is de schrijver van de Pinkeltje boeken. Ik zie het zo voor me: deze 'schrijver van het volk' achter zijn schrijftafel met een koetjesreep in zijn hand voor de nodige inspiratie. De koetjesreep is toch echt dé reep van het volk, wie kent ze niet?!
Belgian Chocolate Group
Sinds 1999 werd het merk overgenomen door de Belgian Chocolate Group. Slim is de verpakking van de koetjesreep, die is erg herkenbaar en al die jaren min of meer hetzelfde gebleven. Een afbeelding van een koe in Delftsblauwe stijl met een witte achtergrond. De Belgen hebben het blijkbaar maar zo gehouden.
Ingredienten
Als een koetjesreep geen chocoladereep is, wat zit er dan wel in? Suiker, gehard plantaardig vet, lactose (melksuiker), magere cacaopoeder, magere melkpoeder, dextrose (druivensuiker), E170, E492, E322 (uit soja), aroma en vanille.
E170= calciumcarbonaat, kalk
E492= sorbitaantristearaat, een meestal plantaardig vetzuur
E322=lecithine, gebruikt om chocolade zachter te maken
Redt de Koetjesreep
Toen de Belgian Chocolate Group de koetjesreep overnam, werd in Nederland de actie 'redt de Koetjesreep' opgezet. Men was bang dat de koetjesreep zou verdwijnen. Dit leverde vele reactie op, van jong tot oud. Er zijn blijkbaar nog veel mensen helemaal gek van de koetjesrepen, vreemd genoeg. Resultaat was dat het Kruidvat de koetjesrepen ook ging verkopen, in Nederland en Belgie.
De Jeugd van Tegenwoordig

Koetjesrepen, koetjesrepen
Wie wil er nou m’n koetjesrepen
Koetjesrepen, koetjesrepen
Neem alsjeblieft m’n koetjesrepen
Niks vreemd aan, je bent gewoon te dom om het te snappen.
BeantwoordenVerwijderenKoetjes repen mogen officieel geen chocoladerepen genoemd worden omdat het een te laag gehalte chocolade bevat. Er staat (als mijn geheugen me niet in de steek laat) op wikkel dan ook: CACAO-FANTASIE.
BeantwoordenVerwijderen@anoniem: zeiken is makkelijk heh?
de smaak van die dingen komt nog niet eens in de buurt van chocola...
BeantwoordenVerwijderendoor de opstaande randen lijkt het nog wat
BeantwoordenVerwijderenMijn vader werkte bij Boon, nooit gehoord over Dick Laan als collega! Zal wel voor zijn tijd zijn geweest.. Mijn eerste vakantiebaantje was aan de lopende band, mislukte koetjesrepen uit de verpakking halen en weer in de grote smeltbak gooien. Ze maakten daar in die fabriek ook Engelse drop en dropstaafjes en van die koffiecupjes. Ik ben nog nooit zo misselijk geweest die eerste paar dagen. Toen ik kind was waren koetjesrepen heel bekend en populair dus het was heel stoer om te zeggen dat mijn vader bij de koetjesrepenfabriek werkte.
BeantwoordenVerwijderen