maandag 6 april 2009

Willie's chocolate revolution

De chocolade van Willie Wonky (eigenlijk Willie Harcourt-Cooze) is een immens succes. Er zijn enorm veel mensen die wachten op een wachtlijst staan om de chocolade van Willie te kunnen kopen. Hij maakt chocolade van alleen cacaobonen, dus zonder toevoegingen als suiker of melk.

Willie Wonky
Ik schreef al eerder over deze man, toen er een serie van hem verscheen op de Nederlandse televisie. Nu komt hij met een nieuw televisieprogramma, speciaal voor Pasen: Willie's Chocolate Revolution. Voorlopig helaas alleen uitgezonden op Channel 4 (vanaf 7 april 2009, 20:00 Britse tijd).

Nieuw programma
Rond Pasen eten heel veel mensen chocolade en dat is dan vooral chocolade die is volgestopt met suiker en vet. Willie vindt dat we beter verdienen. Hij maakte een driedelige serie waarin hij de kijkers nog bekender maakt met de meest pure chocoladereep van de wereld. Hij wil ons laten zien hoe het anders én beter kan wat betreft chocolade.

Recepten
Willie Wonky zal tijdens dit programma laten zien dat je zijn chocolade kunt gebruiken voor zowel zoete als hartige gerechten. Hij maakt onder andere eend met mango en chocolade, chocolademousse, kaneel en cacaobroodjes en chocolade-ijs. De recepten geeft hij tijdens het programma.

Nu maar hopen dat Nederland 2 dit programma ook gaat uitzenden!

zaterdag 4 april 2009

Chocolade zonder calorieën

Onderzoekers hebben een manier gevonden om chocolade te eten: Le Whif. Niet alleen handig wanneer je geen calorieën wilt binnenkrijgen, want wellicht ook een oplossing voor mensen die net gestopt zijn met roken.

Le Whif
Een professor van Harvard, David Edwards, leidde een project onder studenten waar uiteindelijk Le Whif uitkwam. Het is een nieuwe manier van eten, het is snel en je kunt het overal naartoe meenemen. Le Whif komt in vier chocoladesmaken: mint, aardbeien, mango en melk.

Hoe werkt het?
Le Whif is een inhalator waar ongeveer 1 gram van extreem kleine deeltjes chocolade in zit. De inhalator zelf heeft ongeveer de grootte van een sigaar, met gekleurde uiteindes zodat je weet welke smaak je in handen hebt. Je inhaleert heel licht en de chocoladedeeltjes komen door de filter heen, naar je mond en tong. Na twee tot drie seconden heb je een subtiele chocoladesmaak in je mond.

Kopen
De inhalator is te koop vanaf 7 april bij creatief bureau Le Laboratoire en in de Franse winkel Colette, maar je kunt 'm vanaf dan ook online kopen. Le Whif zal officieel gepresenteerd worden op 29 april in Parijs. Dat vervolgen ze met een wereldtournee, als onderdeel van een culinaire show van Le Laboratoire. Tijdens de tournee zullen verschillende extra verrassingen bekend worden gemaakt.

vrijdag 3 april 2009

Japanse chocolade

Een Japanse vrouw en haar Britse man combineren hun smaakvoorkeuren in chocolade. Ze zijn origineel en vallen dan ook regelmatig in de prijzen.

Prijzen
Zo wonnen ze bij de Academy of Chocolate voor het derde jaar de prijs voor beste Britse chocolatier. Bovendien kregen ze zes gouden en vijf zilveren prijzen voor hun creaties.

Wie?
De vrouw is chef Suzue Curley en haar man heet William Curley, samen werken ze al vijf jaar lang aan hun Japanse chocoladeproducten. In hun patisserie in Richmond mengen ze verschillende traditionele Japanse smaken met chocolade.

Japanse ingrediënten
Ze gebruiken onder andere zwarte azijn, groene thee, geroosterde sesamzaadjes, wasabi en Sichuan peper in hun chocolaatjes. Een voorbeeld is een combinatie van abrikoos met een subtiele wasabi ganache en een vulling van chocolade crème. Wasabi is een hele sterke smaak, maar de abrikoos zorgt voor verzachting. Een ander populair chocolaatje van dit stel is chocolade gevuld met donkere ganache en een vleugje Japanse zwarte rijstazijn. Met dit chocolaatje wonnen ze een gouden prijs van de Academy of Chocolate.