zaterdag 28 maart 2009

Café Chocolat

Deze week is op Schiphol Café Chocolat geopend. Ze serveren een ruim aanbod chocoladeproducten, zoals chocolade van het beroemde chocolademerk Callebaut. Grote brokken chocolade worden bewerkt tot chocoladespoons, chocoladefondue, chocolademousse en ga zo maar door. Publiekstrekker is de Golddigger, een glas champagne met gouden parels van chocolade erin.

Waar?

Dit chocoladecafé ligt achter de paspoortcontrole van Schiphol, in vertrekhal 1. Vroeger vond je daar Holland Casino. Café Chocolat is geopend van zes uur 's ochtends tot half negen 's avonds.

Vergaderen
Je kunt zelfs vergaderen in Café Chocolat. Ze hebben boven het Grand Café een ruimte waar maximaal 12 mensen kunnen vergaderen onder het genot van chocoladeverleidingen, koffie en eventueel een lunch. Heerlijk toch, vergaderen?!

Meer informatie

woensdag 25 maart 2009

Paaseieren

Met Pasen eet men paaseieren, zowel gemaakt van gewone eieren als chocolade-eieren. Dit is een traditie die al heel lang bestaat. Eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en in de lente wil men graag de vruchtbaarheid extra aandacht geven. Alles moet weer gaan groeien en bloeien.

Chocolade paaseieren
De chocolade-eieren bestaan nog niet zo lang als de eieren van de kip die we beschilderen. Het eerste chocolade-ei werd in de 18e eeuw in Frankrijk gemaakt. Ze gebruikten een uitgeblazen ei als mal. Dit is nog steeds een prima manier om thuis een chocolade-ei te maken.

Chocolade haas
De paashaas komt één dag en één nacht in het land om de paaseieren te verstoppen. Dat inspireerde chocolatiers om de meest prachtige chocolade paashazen te maken.



zaterdag 14 maart 2009

Warme chocolademelk (lactosevrij)

Sommige mensen mogen geen zuivel eten of drinken vanwege een lactose-intolerantie. Daardoor gaat de heerlijke smaak van een hot chocolate gemaakt met melk ze voorbij. Gelukkig zijn er verschillende andere mogelijkheden. Sommige mensen houden van warme chocolademelk bereid met cacaopoeder en heet water (ik niet). Ik heb hot chocolate gemaakt met rijstemelk en het smaakt goed. Suiker is niet nodig, omdat de rijstemelk van zichzelf een zoete smaak heeft.

Warme chocolademelk (lactosevrij)
voor 1 mok

  • Breng 300 ml. rijstemelk aan de kook in een steelpannetje.
  • Doe ondertussen 3 theelepels cacaopoeder in je mok, voeg een beetje heet water toe en roer het goed door tot je een dik papje hebt.
  • Voeg een snufje kaneelpoeder aan de kokende rijstemelk toe en zet het vuur uit.
  • Gooi de rijstemelk in je mok terwijl je goed roert. Zorg dat de cacao goed vermengt met de melk.

dinsdag 3 maart 2009

Chocoladeboter: recept

In een eerder artikel schreef ik over de chocoladeboter van Choba, maar je kunt chocoladeboter ook makkelijk zelf maken. Dan zitten er bovendien geen E-nummers en dergelijke in. Lekker op je boterham, meer heb je niet nodig!

Recept chocoladeboter
Je mengt simpelweg goed smeerbare roomboter (Grasboter bijvoorbeeld) met cacaopoeder en klaar is Kees.

Doe de boter met het cacaopoeder in een ruim potje en meng het voorzichtig met een lepel. Zorg wel dat je de juiste verhoudingen gebruikt, zodat het niet teveel naar boter en niet teveel naar cacao smaakt. Dat is een kwestie van steeds wat cacaopoeder aan de boter toevoegen en een klein beetje proeven. Als je het iets te bitter vind smaken, doe er dan een klein beetje agavesiroop doorheen zodat de chocoladeboter wat zoeter smaakt.