vrijdag 27 juni 2008

Australian homemade from Holland

Australian maakt lekkere bonbons, ijs en ook hot chocolate. Maar wist je dat dit een Nederlands bedrijf is, groot gemaakt door Bakker Bart?

Hot Chocolate
Eerst de recensie: Hot Chocolate bij de Australian bestaat uit twee grote bollen chocolade-ijs met melk, opgeschuimd en verwarmd. Het klinkt niet aantrekkelijk, opgewarmd ijs met melk. Bovendien kost een Hot Chocolate XL maar liefst 3,25 euro. Maar tot mijn verrassing smaakt het best heel lekker. Deze Hot Chocolate smaakt goed en geeft voldoening.

Het is niet de warme chocolademelk zoals die bedoeld is. Ik bedoel daarmee dat warme chocolademelk in mijn ogen gemaakt moet worden in een pannetje, met echte chocolade en melk. Dat smaakt ook heel anders dan hoe Australian z’n Hot Chocolate maakt en is dus niet vergelijkbaar.

De producten hebben geen kleur-, geur- en smaakstoffen. Het ijs wordt elke dag vers in de winkel bereid. En de bonbons worden met de hand gemaakt in hun chocolade-atelier in Amsterdam. De enige link met Australië is dat de producten zijn gebaseerd op recepten uit dit land. Verder is het een Nederlands bedrijf.

Australian homemade is een franchiseketen dat (voornamelijk) ijs en bonbons verkoopt. De ketens zijn gepositioneerd op plaatsten waar veel mensen komen, midden in de stad en op stations. Verwacht geen gezellige praatjes met het personeel. Ze zijn vriendelijk, voor meer dan dat is geen tijd.

Cijfer: 8

Franchiseketen uit Nederland
Australian is een Nederlands bedrijf. Op de website staat een contactadres van ene Only Natural BV in Veenendaal (recentelijk verhuisd uit Nijmegen). Only Natural BV heeft geen eigen website en dat vond ik raar. Daarom speurde ik nog wat verder en kwam verrassend nieuws tegen.

Bakkerij Bart
Australian Homemade is opgericht door Bakker Bart, oftwel Bart van Elsland. Nadat hij Bakkerij Bart groot had gemaakt, verkocht hij dit keten aan het Duitse Kamps. Vervolgens begon hij in 2000 met Australian homemade. Hij wilde Australian zo groot maken als Starbucks, maar dit is hem niet gelukt. Hij is wel een heel eind gekomen met tachtig filialen in Europa, het Midden-Oosten, Amerika, Azie en Australië.

Belastingfraude
Van Elsland verkocht januari 2006 zijn belang in Australian aan Archand, een groep investeerders uit Luxemburg, onder leiding van de Twentse Dik Wessels. De overname door die investeerdersgroep in Luxemburg ging stilzwijgend. Er waren namelijk geruchten over belastingfraude van Bakker Bart. De geruchten werden bevestigd, in 2007 werd hij veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf vanwege belastingfraude. Twee weken na zijn veroordeling overleed hij op 53-jarige leeftijd aan een hersenbloeding tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk, op oudejaarsdag 2007.

Toekomst Australian
Archand investeert in ondernemingen met een groot groeipotentieel. De investeerders hebben dan ook grote plannen met Australian homemade, ze willen in Nederland uitbreiden van 22 naar 30 verstigingen en wereldwijd van 80 naar 350-400 vestigingen in 2010.

woensdag 25 juni 2008

Mars en Hot Chocolate

De Mars, een reep chocola die je soms zo’n voldoening kan geven. Die voldoening zit 'm in de ingrediënten: chocolade, karamel en noga. Wat is er verder te vertellen over de Marsreep?


Ten eerste heet deze reep in Amerika geen Mars, maar Milky Way. In 1923 vond Amerikaan Frank C. Mars de reep uit. In die tijd waren milkshakes razend populair en meneer Mars kreeg het voor elkaar om een milkshake om te zetten in een reep met vaste consistentie. Een gouden uitvinding. Hij noemde de reep Milky Way. Logisch, want de milkshake was inspiratiebron.

In Europa wordt de Mars sinds 1932 verkocht, maar dan onder de naam Mars. Waarom de reep een andere naam heeft gekregen in Europa? Ik kan het antwoord op internet niet vinden, maar wel zelf bedenken. Rond 1932 was de Engelse taal nog niet zo gangbaar in Nederland en andere Europese landen (behalve de UK). Vandaar dat de naam ‘Mars’ -de naam van de maker en van de fabriek- het makkelijker maakte om de reep in Europa tot een succesvol product te maken. De Milky Way is later wel in Europa geïntroduceerd, wie kent 'm niet. Maar de Europese Milky Way heet in Amerika dan weer ‘3 Musketeers’!

In 1963 kwam er een marsfabriek in Nederland. De fabriek Masterfoods in Veghel zorgt ervoor dat het daar nogal eens naar snoepgoed ruikt, alsof je je waant in een grote suikerspin. Maar het zijn voornamelijk de Marsrepen die over de lopende banden gieren en zo lekker ruiken.

In Amerika wordt de reep sinds z'n uitvinding zeer veel gegeten. In 2005 aten de Amerikanen 200 miljoen van die repen (aantal bewoners: ongeveer 300 miljoen)! Er zijn verschillende soorten Mars op de markt gebracht. De klassieke, een met pure chocolade in plaats van melkchocolade en de Mars ijsreep. En in Amerika is er bij Dunkin’ Donuts de Milky Way Hot Chocolate te krijgen! Daar ga ik lichtelijk van kwijlen. Ik heb het helaas nog niet mogen proeven, zo vaak kom ik niet in Amerika.

De Mars (of in Amerika dus Milky Way) is gemaakt van noga en karamel waar melkchocolade overheen is gegoten. Een Mars bevat vrij veel (267) calorieën, wat gelijk staat aan ruim drie bruine boterhammen.

Voor de mensen die precies willen weten wat erin zit, zijn dit de ingrediënten. MILKY WAY® Bar ingredients: milk chocolate (sugar, cocoa butter, skim milk, chocolate, lactose, milkfat, soy lecithin, artificial flavor), corn syrup, sugar, partially hydrogenated soybean oil, skim milk, less than 2% milkfat, cocoa powder processed with alkali, lactose, malted barley, wheat flour, salt, egg whites, artificial flavor. En alle Milky Way® Brand producten zijn koosjer.

Mars maakt onder andere de volgende merken: Mars, Milky Way, 3 Musketeers, Bounty, Celebrations, Maltesers, Snickers, Twix, Dove (snoep), maar ook Cesar, Pedigree, Sheba en Whiskas.

zondag 22 juni 2008

Moleculair koken met chocolade: Chocoladewijn

In 1710 werd er al chocoladewijn gemaakt, maar driesterrenchef Heston Blumenthal won afgelopen april een prijs met zijn versie.

Heston Blumenthal is een Britse chef en eigenaar van restaurant The Fat Duck. Hij houdt nogal van experimenteren en is onder andere bekend van zijn egg and bacon ice-cream. Heston is een van de experts in de moleculaire gastronomie, waar natuurwetenschappelijke en chemische kennis gebruikt wordt om te koken. Moleculair koken is bijvoorbeeld frituren in stikstof en het bereiden van een biefstuk door het vacuüm te zuigen en drie dagen in een waterbad op 50°C te verwarmen.

Heston won de de Innovation and Design Awards van het tijdschrift Condé Nast Traveller voor zijn nieuwste uitvinding in het moleculair koken: chocoladewijn. Een zoete rode wijn uit de Maury (Zuidwest Frankrijk) van 48 pond wordt ingekookt. Vervolgens voegt Heston daar melk en chocolade aan toe. Dat gaat druppeltje voor druppeltje. Hij gebruikt ter voorbereiding een centrifuge om de vaste bestanddelen van elkaar te scheiden. Hoe dat precies gaat wil Heston niet prijsgeven.

De combinatie van chocolade en wijn stamt al uit 1710. Sommige mensen beschuldigen Heston er daarom van dat hij simpelweg een oud recept gebruikt. Maar het recept van Blumenthal is duidelijk anders. Het oorspronkelijke recept gebruikt port, suiker en chocolade. Heston gebruikt wijn uit de Maury met melk en chocolade, geen suiker.

Recept voor chocoladewijn (een simpele versie)

  • Breng wijn aan de kook en kook het in tot de wijn een siroopachtige substantie heeft.
  • Schaaf chocolade, doe het in een schaal.
  • Breng melk langzaam aan de kook in een apart pannetje. Schenk het over de chocolade en roer.
  • Voeg de wijn toe, verhit en klop door. Meteen opdienen.

donderdag 19 juni 2008

Sjakie en de chocoladefabriek (Charlie and the Chocolate Factory)

Sjakie is een arm jongetje dat meedoet met een wedstrijd, waarvoor hij veel chocolade moet kopen. Hij vindt 10 pond op straat en weet een van de winnende chocoladerepen te bemachtigen.

Sjakie en vier andere kinderen vinden een gouden wikkel om een chocoladereep en winnen daarmee een bezoek aan de geheimzinnige chocoladefabriek van Willy Wonka. Daar wordt het meest bijzondere en originele snoep gemaakt dat je maar kan bedenken. Iedereen kijkt z’n ogen uit tijdens deze rondleiding, inclusief de kijker van de film. De vier kinderen zijn -in tegenstelling tot Sjakie- verwend en onopgevoed. Daardoor raken alle vier de kinderen in de problemen. Geen van deze vier haalt het einde van de rondleiding in de chocoladefabriek. De een verandert in een blauwe bes omdat ze een snoepje jat dat nog niet uitontwikkeld is, de ander wil proeven van de chocoladerivier, valt erin en wordt meegesleurd.

In de fabriek mag normaal niemand komen, behalve de Oempa Loempa’s. Zij werken in de fabriek. Het zijn kleine rare mannetjes van zo’n 40 cm klein en met een bos groen haar. Willy Wonka kwam dit volkje tegen op een van zijn reizen naar nieuwe ideeën voor chocolade. Hij vroeg of ze in zijn chocoladefabriek willen werken en dat vonden ze een erg goed idee. Ze worden betaald in cacaobonen, want dat is hun favoriete voedsel.

De schrijver van het boek Sjakie en de chocoladefabriek is Roald Dahl. Een bekende kinderboekenschrijver. Hij was erg teleurgesteld in de verfilming (door Mel Stuart in 1971) van zijn boek. Hij vond dat het allemaal te lieflijk is, terwijl zijn boek juist grimmigheid uitstraalt. Dahl gaf vervolgens geen toestemming om Charlie and the Great Glass Elevator (Sjakie en de grote glazen lift) te verfilmen.

In 2005 was er een tweede verfilming (door Tim Burton) van Sjakie en de Chocoladefabriek, met Johnny Depp als Willy Wonka. Deze versie heeft Roald Dahl niet meer mogen meemaken, maar hij zou hier vast meer tevreden over zijn geweest. De tweede versie is ook geschikt voor kinderen, maar een stuk grimmiger.

In de tweede verfilming van Sjakie en de chocoladefabriek speelt Deep Roy alle Oempa Loempa’s. Hij moest honderden bewegingen herhalen, die later digitaal in elkaar werden gezet. Deep Roy ontving hiervoor een goed –en zeker verdiend- loon van een miljoen dollar.

zondag 15 juni 2008

Minder agressie door chocolade

Heb jij ook weleens zin om iemand een mep te verkopen als je te lang niets hebt gegeten? Dan hoef je alleen maar chocolade te eten en het probleem is opgelost!

Een voorbeeld. Je hebt de hele middag met een vriendin door de stad gelopen en komt er net pas achter dat je al die tijd niets hebt gegeten. Je hebt geen tijd meer om snel iets in je mond te stoppen. Er is een etentje waar je naartoe moet. Je fietst er naartoe en wordt hartelijk ontvangen. Je voelt je maag rommelen. Binnen krijg je te horen dat het nog wel even gaat duren voordat het avondeten klaar is. Je bent wat geïrriteerd, want je hebt trek.

Eerst gaat het wel, maar het is steeds moeilijker je te concentreren omdat je steeds aan eten moet denken. Je wilt vragen of ze niet een kleine snack vooraf hebben, maar doet het toch maar niet. Als de kok dan eindelijk klaar is en jullie zitten met z’n allen aan tafel, gooit de gastheer de pan met eten om. Nog geen eten dus... Je hebt honger! Eigenlijk heb je erge zin om iemand een mep te verkopen. Dat is het moment om te vragen om een reep chocola.

Dat agressieve gevoel komt doordat je serotonineniveau te laag is. Serotonine is een neurotransmitter, een stofje dat zorgt voor de communicatie tussen zenuwcellen in de hersenen. Vooral in het hersengebied dat onder meer agressief gedrag reguleert. Een laag serotonineniveau kan dus zorgen voor agressief gedrag.

Hoe zorg je ervoor dat je snel meer serotonine aanmaakt? Eet chocolade! Daarin zit tryptofaan. Dat is een stofje dat ervoor zorgt dat het lichaam serotonine aanmaakt. En tryptofaan kunnen we alleen via onze voeding binnenkrijgen. Behalve in chocola, zit het ook in onder andere warme melk, banaan en kippensoep.

zaterdag 14 juni 2008

Thee met cacao

Tot mijn verbazing bestaat er ook thee met cacao, chocoladethee. Dat is iets wat deze recensent moet proeven! Deze Yogi Tea Choco is geïnspireerd op Xocoatl, de chocoladedrank van de Azteken. Het is gemaakt van cacaoschil en onder meer kaneel, vanille, kardamom en gember.

Het heeft een lekkere en zachte smaak. Je proeft de cacao en tegelijk is het kruidig. Zeker de moeite waard om een keer te proberen! Het heeft een prettig kalmerend effect.

Yogi thee werd gemaakt door de Yogi (letterlijk: iemand die yoga beoefend) Bhajan. Hij komt uit India, waar hij veel heeft geleerd over gezond leven door middel van yoga en de leer van Ayurveda (waarbij het vooral gaat om een innerlijke balans). In 1969 ging hij naar Amerika om zijn kennis over te brengen. Na zijn lessen kregen de leerlingen een kruidige thee, gebaseerd op oude geneeswijzen. De thee werd onder de leerlingen Yogi Tea genoemd.

De thee werd steeds bekender. In de jaren zeventig werd het in de Golden Temple restaurants geschonken. Omdat de gasten de thee zo lekker vonden, werd het al snel ook verkocht in de natuurvoedingswinkels in de buurt van die restaurants. Uiteindelijk groeide het uit tot de Yogi Tea Company en maken ze vele soorten thee.

Deze thee is in Nederland te verkrijgen bij natuurvoedingswinkels. Als je de geschiedenis kent van Yogi Tea, is het te verwachten dat deze thee gemaakt is van 100% biologische producten. En dat klopt.

donderdag 12 juni 2008

Hema krijgt slechtste cijfer

Warme chocolademelk hebben ze ook in het restaurant van de Hema. Het was zo vies dat ik het heb teruggestuurd. Ze hebben verschillende soorten koffie die er best goed uitziet, dus ik verwachtte dat de chocolademelk ook best lekker zou zijn. Nou nee dus!

De chocolademelk komt uit een chocolademelkautomaat en kost 1,50. Er ligt een dun lichtschuimend laagje melk op. Dit doen ze zodat de klant denkt de chocolademelk met melk is gemaakt. Dat is dus niet waar. Mijn eerste slokjes van deze hot chocolate hadden een vage zoute smaak. Vreemd, maar gelukkig proefde ik dat zout na twee slokjes niet meer. De chocolademelk smaakte naar warm water met vaag cacaosmaakje. Echt niet te drinken! Smerig!!

Ik heb de chocolademelk niet opgedronken en zelfs teruggestuurd. De service is verder oke, want zonder morren werd me een nieuwe kop chocolademelk aangeboden. Toen ik vroeg of ik in plaats daarvan thee kon krijgen, was dat ook goed. De thee smaakte matig.

Cijfer: 0

woensdag 11 juni 2008

Populairste broodbeleg: hagelslag

Wist je dat hagelslag het populairste broodbeleg in Nederland is? Er worden per jaar ruim 600 miljoen boterhammen met hagelslag gegeten. En wist je dat er zo’n 700 hagelslagjes op een boterham liggen? Op die manier kan je met een pak bijna 26 boterhammen met hagelslag eten.

Venz

Hagelslag is een Nederlandse uitvinding van de firma Venz. Deze onderneming is opgericht in 1890 als groothandel van chocola en suikerwerk. De oprichter heette Hendrik de Vries. De naam Venz is afgeleid van de Vries en zonen. Er doen zich allerlei verhalen de rondte over wie hagelslag heeft bedacht, van een 5 jarig jongetje die maar brieven bleef schrijven met de vraag om chocoladebroodbeleg tot het verhaal van een zeehondenjager die met zijn knuppel een stuk chocola in stukken sloeg. Maar zo spannend is het niet. In 1936 heeft Gerard de Vries hagelslag ontwikkelt door zelf een machine uit te vinden die hagelslag kan maken. Omdat Venz de hagelslag heeft uitgevonden, hebben zij het alleenrecht om het hagelslag te noemen. Andere fabrikanten moeten chocoladehagel op de verpakking zetten.

Het sluiten van een pak hagelslag

Q-Music had kort geleden een wedstrijd om ‘het geluid’ te raden. Zij lieten op de radio een geluid horen en de luisteraars moesten erachter komen om welk geluid het ging. Niemand kon het geluid achterhalen en daardoor steeg het prijzengeld tot bijna 58.000 euro. Na zes weken en honderden foute antwoorden was er eindelijk iemand die het goed had: het sluiten van een pak hagelslag! Het zou toch erg herkenbaar moeten zijn, aangezien hagelslag het populairste broodbeleg in Nederland is.

De lekkerste hagelslag

Mijn favoriete kwattastrooisel (hagelslag) is pure hagelslag van de AH en die van Max Havelaar. Er is ook hagelslag van Tony's Chocolonely,maar deze heb ik nog nooit geproefd. Wat is jouw favoriete soort hagelslag?


maandag 9 juni 2008

Nederlanders zijn verzot op zoenen

Sinds 2006 doen wij niet meer aan negerzoenen. Nee, tegenwoordig zoenen wij. In België heet zo'n ding een negerinnentet. En het kan nog gekker, in Oostenrijk heten ze namelijk Schwedenbomben (Zweedse bommen). Misschien leuk als Oostenrijk tegen Zweden speelt tijdens het EK: schwedenbomben gooien!

Sinds 2006 mag de term negerzoen niet meer gebruikt worden. Tegenwoordig heet het Zoenen. Waarom? Iedereen is wijs gemaakt dat de naam Negerzoen moest veranderen omdat mensen de naam te aanstootgevend vonden. De Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname heeft ook wel een brief gestuurd naar fabrikant Buys om te verzoeken de naam negerzoen te wijzigen. Zij vonden de naam vooral een belediging voor alle zwarte mensen in Nederland en daarbuiten. Achteraf blijkt dat fabrikant Buys de discussie rondom de naam negerzoen heeft aangegrepen om de verkoop van hun product te vergroten. Uit onderzoek bleek dat 96% van de Nederlanders de naam negerzoen niet aanstootgevend of negatief vond. Verander de naam negerzoen naar Zoen en iedereen praat erover! Er zijn bijvoorbeeld verschillende 'red de negerzoen'-websites opgezet.

De oorspronkelijke negerzoen is 200 jaar oud en komt uit Denemarken. In Nederland werd de eerste negerzoen (met de hand!) gemaakt in 1920 door een firma in Noord-Brabant. Later werden de negerzoenen met een machine gemaakt, waardoor er in 2006 maar liefst 25.900 negerzoenen per uur geproduceerd werden. Een heel klein deel gaat naar Frankrijk, de rest wordt in Nederland verkocht. Blijkbaar zijn Nederlanders verzot op Zoenen...

zondag 8 juni 2008

Eet met een gerust hart veel chocola

Ben je van plan om vanavond een stukje chocola te eten bij de thee, misschien morgenmiddag toch weer een Mars op je werk, of een kop chocolademelk bij het café om de hoek? Denk dan eerst even na alsjeblieft. Voordat die chocolade je smaakpapillen streelt gaat er een heel proces aan vooraf. Dat proces begint bij de cacaoplantages. En in veel van de cacaoplantages werken kindslaven.

De meeste cacao komt van Ivoorkust. Er zijn zo’n 600.000 cacaoplantages in Ivoorkust en daar werken 15.000 kindslaven. Deze kindslaven worden vaak uit buurland Mali gehaald (een van de armste landen ter wereld), waar ze allerlei zaken in het vooruitzicht worden gesteld (zoals een fiets en een salaris). Maar als ze eenmaal op de plantages zijn, krijgen ze geen geld en kunnen ze bovendien niet meer weg. De kinderen moeten veel te lange dagen maken en moeten veel te zware arbeid verrichten. Ze krijgen bovendien slecht te eten, vaak krijgen ze alleen wat maïspasta. ’s Avonds worden ze opgesloten, zodat ze niet weg kunnen vluchten.

De meeste chocolade is een mix van cacao uit verschillende landen, maar cacao van Ivoorkust zit er vrijwel altijd in. Ook in landen als Ghana en Nigeria worden kindslaven gebruikt op de cacaoplantages.

Nederland importeert en verwerkt de meeste cacao ter wereld. Daar ligt een grote kans voor Nederland: start een project dat zorgt voor een duurzame en slaafvrije productie! Het is al in verschillende landen geprobeerd om dit voor elkaar te krijgen, maar tot nu toe is het op niets uitgelopen. Maar in oktober 2007 is een grootschalig programma opgezet voor duurzame cacao in Ivoorkust. Grote organisaties zoals Mars, Nestle en Ahold doen hieraan mee. Als er maar genoeg van deze cacaogiganten meedoen, is het mogelijk dit project tot een goed einde te brengen. Het moet eind 2009 leiden tot een UTZ Certified stempel. Dit stempel is er al voor ‘goede’ koffie. Nu is cacao aan de beurt.

Welke chocolade kan ik met een gerust hart kopen?
Tony Chocolonely noemt z’n chocolade ‘op weg naar slaafvrij'. Ze kunnen 100% slaafvrije chocolade nog niet garanderen. Als er alleen EKO op het product staat is het biologisch, maar het zegt niets over al dan niet slaafvrij. Naast de chocolade van Chocolonely, zijn de producten met een fair trade logo (zoals Max Havelaar) over het algemeen ook onder de juiste omstandigheden gefabriceerd.

donderdag 5 juni 2008

Horeca biedt rokers een alternatief

Vanaf 1 juli 2008 mag er niet meer gerookt worden in de horeca. Wat kunnen horecagelegenheden doen om de rokers tegemoet te komen? Geef ze een alternatief. Zorg ervoor dat sigaretten toch beschikbaar zijn in cafes, restaurants en dergelijke. Geen sigaretten met tabak, maar chocoladesigaretten. Zo hebben de verslaafden onder ons toch iets om handen ;)

Chocola: de goede verslaving!

Pure chocola bevat stoffen die zorgen voor betere doorstroming van het bloed in de aderen. Nou wil het geval dat rokers een verhoogd risico hebben op aderverkalking en dat wordt veroorzaakt door een slechte bloeddoorstroming. Bovendien bevat chocola antioxidanten, wat de cellen repareert. Dus chocola is goed voor de roker. Maar het beste is natuurlijk om helemaal te stoppen met roken. En voel je toch aandrang? Neem een chocoladesigaret!

Waar mag je nou precies niet meer roken vanaf 1 juli 2008?
Het rookverbod in de horeca geldt voor:
- cafés
- restaurants
- sportkantines
- discotheken
- coffeeshop
- ijssalons
- theaters en andere instellingen voor kunst, cultuur en sport
- inrichtingen die worden beheerd door studentenverenigingen
- poppodia
- evenementenhallen
- congrescentra
- luchthavens
- overdekte winkelcentra

zondag 1 juni 2008

Theehuis Rhijnauwen

Theehuis Rhijnauwen staat middenin bos Amelisweerd in Bunnik. Je kunt in dit theehuis best thee bestellen, een hele pot zelfs, maar het is eigenlijk vooral een pannenkoekenhuis.

Er is goed nagedacht over de organisatie van dit pannenkoekenhuis. Het is er meestal druk en dan is een goede organisatie belangrijk om iedereen een prettige tijd te bezorgen. Het personeel is goed op elkaar ingespeeld.

Wat vooral opvalt is dat het personeel, vaak middelbare scholieren, altijd plezier heeft in het werk en met elkaar. En daardoor zijn ze ook oprecht vriendelijk tegen hun gasten. Toen ik dit theehuis op google opzocht, vond ik zelfs de theehuisrhijnauwen-hyves, voor iedereen die bij het theehuis werkt of gewerkt heeft. Dus zelfs na het werk hebben ze nog lol met elkaar.

Nog een pluspunt van theehuis Rhijnauwen is dat ze goede producten inkopen. Ze gebruiken scharreleieren in hun pannenkoeken en het vlees is biologisch. Daarnaast hebben ze ook veel keuze op hun menukaart, veel verschillende pannenkoeken, drankjes, wraps, enz.

Na dit hele verhaal blijft nog de vraag over: hoe smaakt de warme chocolademelk?! De chocolademelk kwam in een lekkere grote kop en smaakte prima. Volgens mij wel gemaakt met poeder, inclusief poedermelk en aangelengd met heet water. Een beetje opgeschuimd, wat het een wat zacht en luchtige smaakbeleving geeft. Jawel. Prima chocolademelk, maar het kan beter. De sfeer en de bediening krikken het cijfer nog wat extra op.

Cijfer: 7