vrijdag 30 mei 2008

Chocola maakt van iedere man een ladykiller

Vrouwen zijn toch zo gek op chocola? Daar wil de man gebruik van maken, want welke man wil geen Casanova zijn? Er is voor mannen een deodorant (bodyspray) met de geur van chocola. Als een man deze Axe Dark Temptation opspuit, krijgt hij een sterke aantrekkingskracht op vrouwen, aldus Axe.

Zijn er nog meer verzorgingsproducten met chocola? Ja, maar die zijn allemaal voor vrouwen. Zorgen die producten dan voor een omgekeerd effect, dat een vrouw vreselijk aantrekkelijk wordt voor mannen? Of is het toevoegen van chocola misschien toch slechts een manier om de vrouwen het product te laten kopen? Het zijn immers de vrouwen die zo van chocola houden.

Welke verzorgingsproducten zijn er allemaal nog meer met chocola?
- Chocolade douchelotion
- Chocolade shampoo en conditioner
- Chocolademasker
- Chocolade lipbalsem
- Chocolade massage lotion
- Chocolade body butter
- Chocoladepakking

Bij nader onderzoek blijkt dat de productbeschrijvingen niets zeggen over de aantrekkingskracht van chocolade… Daar draait het allemaal om het verkrijgen van een mooi en gezond uiterlijk.

Wat ze beweren is dat chocola in verzorgingsproducten het vochtgehalte vergroot, een kalmerende werking heeft en dat het huid en haar zacht en stralend maakt. Daarnaast heeft chocola heeft een antioxidante werking (wat verschillende ziektes tegengaat en de verouderingsverschijnselen van het lichaam vertraagt). Welke vrouw gelooft dit?

Wat zorgt ervoor dat vrouwen deze producten kopen? Het is voor vrouwen de weelderige illusie dat je chocola niet alleen kunt eten, maar het ook op je lijf kunt smeren.

dinsdag 27 mei 2008

It started with a kiss…

Deze website heeft de naam Hot Chocolate, vertaling: warme chocolademelk. Maar Hot Chocolate is ook de naam van een Britse band. Ik werd benieuwd wat dit precies voor een band is en zocht het uit.

Ik denk dat je wel een of meerdere nummers van deze band kent: It started with a kiss, You sexy thing en misschien ook wel No doubt about it.

Hot Chocolate is een Britse funky band die in de jaren 70 en 80 erg bekend was. Errol Brown, de oprichter van de band, is geboren in Jamaica. Ik vermoed zijn huidskleur aanleiding is tot naam Hot Chocolate. Errol Brown nam met een aantal vrienden een raggaeversie van Give peace a chance op. Hiervoor had hij toestemming nodig van de makers van dit nummer. John Lennon is de schrijver en was enthousiast over deze versie. Hij gaf hem een platencontract bij apple records (van de Beatles).

Ze hebben veel hits gescoord, in de jaren 70 scoorden ze zelfs elk jaar een hit in de Britse popcharts. In 1981 speelden ze voorafgaand aan de huwelijksceremonie van Charles en Diana. Wat zouden ze daar hebben gezongen? No doubt about it?...

Na de jaren 80 was de band niet echt actief meer. Dat veranderde toen You sexy thing opnieuw een hit werd. Het nummer werd namelijk gebruikt in de film The Full Monty (1987). De bekendheid van deze film zorgde ervoor dat Errol Brown weer helemaal up-and-running was. You sexy thing werd later in meer films en series gebruikt, zoals The Simpsons, About Schmidt en Perfect Stranger.

Hot Chocolate kan er blijkbaar geen genoeg van krijgen, want ze spelen nog steeds. In 2008-2009 treden ze ook in Nederland en België op.

zondag 25 mei 2008

Chocomel Hot: Senseo cups

Chocomel is sinds 1932 een begrip in Nederland. Wie chocolademelk bestelt in een bar of restaurant, krijgt meestal chocomel. Lange tijd werd dit product gemaakt door Nutricia. Tegenwoordig heeft Friesland Foods dit bekende merk overgenomen.

Het grote succes van koffie uit de Senseo heeft Friesland Foods aan het denken gezet. Ze kwamen vervolgens met Chocomel Hot. De Senseo koffie koop je in pads, maar Chocomel Hot komt uit cups. Het ziet eruit als een cupje koffiemelk.

Voor de Chocomel Hot uit de Senseo moet je een speciele cuphouder kopen voordat je de cups in je Senseo apparaat kan klikken. Slimme verdiensten dus. Startverpakking: cuphouder en vier cups kost 3,49 euro. Losse cups, verpakking met acht cups kost 2,59 euro. En dan is het ook nog mogelijk dat de cuphouder niet past in jouw type Senseo. Als je dan echt heel graag de Chocomel Hot in je eigen huiskamer wilt nuttigen, moet je dus eventueel een heel nieuw SENSEOapparaat kopen!

Ik ben op zoek gegaan naar de ingrediënten van de Chocomel Hot, maar dat wordt helaas geheim gehouden. Ik weet dat er in de traditionele (koude) chocomel slechts 1,9% cacao zit. De rest is melk, suiker en een stabilisator (gemaakt van zeewier!). Knap dat Chocomel een duidelijke chocoladesmaak heeft, want er zit toch wel erg weinig cacao in! Dat zal bij Chocomel Hot niet anders zijn. Een extra nadeel van die warme chocomel is dat het gemaakt wordt met water en niet met melk. De cup wordt in de Senseo vermengd met water, wat mij niet veel goeds belooft. Chocolademelk met melk is altijd veel lekkerder dan met water. Dit proberen ze te verbloemen door een schuimlaagje dat in je kop Chocomel Hot tevoorschijn komt na vermenging met water in de Senseo.

De Chocomel cups bleken bij introductie zo populair dat ze vrijwel meteen waren uitverkocht. Veel mensen gingen vergeefs alle supermarkten af, op zoek naar Chocomel Hot. Zijn ze nu wel volop verkrijgbaar? Na onderzoek op Albert.nl blijk je de cups gewoon weer te kunnen bestellen. De cuphouder kan je er niet kopen. Daarvoor moet je blijkbaar een andere winkel aandoen, zoals www.chocomelshop.nl. Het zou komende winter een hele rage kunnen worden, want ze verkopen ook zes verschillende soorten mokken van Chocomel. Tot mijn verbazing geen speciale ‘Chocomel Hot’ mok. Wellicht een goed idee, Friesland Foods?

Ik heb geen Senseo en geen hoge verwachtingen van Chocomel Hot. Toch wil ik het, als chocolademelk-tester, graag een keer proberen. Dus ik ga op zoek naar iemand met een Senseo, een cuphouder en Chocomel Hot cups...

vrijdag 23 mei 2008

Choc-O-Lait in Sector 3

Met het heerlijke zonnige weer van vandaag was het tijd voor een kop warme chocolademelk. Deze keer bij Sector 3, een lunchroom en winkel in de Utrechtse binnenstad. Aan de achterkant van het gebouw zie je door de grote ramen bootjes voorbij varen in de gracht. Het is een sfeervolle lunchroom, waar ze lekkere dingen serveren, van bagels tot bonbons. Ze maken veel lekkere en gezonde dingen. Ook hebben ze er chocolademelk.

Je kunt kiezen tussen gewone warme chocolademelk (uit een pak Nutricia) en choc-o-lait. Ik koos voor dat laatste. Choc-O-Lait is eigenlijk een bonbon op een stokje. Je krijgt een kop warme, opgeklopte melk en het is de bedoeling dat je de bonbon door de melk heen roert. Dat duurt een minuutje.

Ik had dit concept al weleens voorbij zien komen. Je kan die zelfmaak-chocolademelk ook thuis maken, kijk maar eens op www.choc-o-lait.com als je er meer over wilt weten. Ze hebben verschillende varianten, ik koos voor puur.

Hoe was de smaak? Het was best lekker. Gemaakt met melk, dat is al een pluspunt. En lekkere chocola, maar ze haaden de suiker mogen weglaten. Suiker in chocolademelk is niet nodig. Ook had ik graag een nog vollere chocoladesmaak gehad. Conclusie? De bediening is er aardig en snel. De sfeer is goed. Al met al heeft Sector 3 een hoop pluspunten.

Cijfer: 7.5

woensdag 21 mei 2008

Menstruatie en chocolade

Waarom heb ik altijd zo’n onbedwingbare behoefte aan chocolade op de dagen voordat ik ongesteld moet worden? Waarom juist op die dagen? En waarom specifiek chocolade? Waarom hebben zoveel vrouwen dat? Ik vond verschillende verklaringen. De meeste verklaringen zijn niet waar. Ik zet ze voor je op een rijtje van de grootste onzin tot iets minder grote onzin. Maar de echte verklaring heb ik dus nog niet gevonden...

Grootste onzin

- Endorfine
Chocolade bevat natuurlijke endorfine, een stof die je een goed gevoel geeft. Rond de ovulatie is er een periode van 48 uur waarin je veel endorfine afscheid. Daarna krijg je afkickverschijnselen (lusteloos, nerveus). Dan krijg je zin in chocola, omdat daar endorfine in zit.

-Magnesium
In chocolade zit magnesium. Dit vermindert buikkrampen. Ik heb zin in chocolade wanneer ik nog geen kramp in mijn buik heb, dus accepteer ik deze verklaring niet. Misschien wel een goed excuus om tijdens je menstruatieperiode chocolade te blijven nuttigen.

Lichtelijke onzin

- Serotonine
Voordat je ongesteld wordt, heb je een laag serotoninegehalte in je hersenen. Serotonine heeft invloed op je humeur en je eetlust. Daardoor krijg je behoefte aan suiker. Chocolade bevat ook veel fenylethylamine. Deze stof helpt bij het aanmaken van serotonine. Ik heb rond die tijd niet speciaal zin in suiker.

- Omega-3 en 6
Chocolade is redelijk vet en bevat een kleine hoeveelheid omega-3 en 6 (vetzuren). Dit zou de menstruele cyclus helpen reguleren.

Iets minder grote onzin

- Progesteron
Je hebt een hoog gehalte van het hormoon progesteron voor de menstruatie. Progesteron bevordert de vetopslag en wil als het ware graag dat je vette producten eet. Daardoor kan je meer trek krijgen in vet eten. Ik krijg wel meer trek voordat ik ongesteld wordt, maar niet speciaal in vet eten.

-Oestrogeen (vrouwelijke hormonen)
Tijdens je menstruatie neemt het oestrogeen toe. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat de baarmoederwand dikker wordt door middel van voedingsstoffen en bloed. Eigenlijk wordt de baarmoeder klaargemaakt voor een zwangerschap. Hiervoor heeft je lichaam vet en suiker nodig. Chocoladeproducten bevatten meestal vet en suiker.

maandag 19 mei 2008

Wat is smerig?!

Ik weet dat het vies is, warme chocolademelk uit een automaat. Alles wat uit zo'n ding komt is vies, ook de koffie en de thee. Maar toch probeer ik het nog eens... Ik vind namelijk dat je als recensist van warme chocolademelk dit drankje minstens een keer moet proberen op je eigen werk. Bovendien kreeg ik goede moed toen ik op een website las over iemand die op zoek was naar die 'lekkere chocolademelk uit het koffieautomaat'. Het is de lekkerste chocolademelk die hij kent. Hem werd geadviseerd om naar de groothandel te gaan, daar hebben ze grote pakken vol van dit poeder. Hij kan dus gaan smullen... Ik snap er niets van, hoe kan je automatenchocolademelk lekker vinden?

Omdat ik vind dat het moet en doordat ik goede moed had gekregen door die beste man op de website, probeerde ik op mijn werk een kopje warme chocolademelk. Eerst komt er een mengsel van chocoladepoeder en water uit het automaat sproeien. Als 'ie bijna klaar is, spuwt het automaat nog wat extra water in je kopje. Zo, klaar. Heerlijk. Hoop ik.

Vervolgens loop ik terug naar mijn bureau om dit kopje Hot Chocolate op te drinken. Ik verwacht er niet veel van. Na een paar slokjes kom ik tot de conclusie dat mijn verwachting klopt. Het is smerig!

Cijfer: 2

zaterdag 17 mei 2008

Springhaver

Springhaver is een leuk filmhuis, waar ook een cafe en restaurant aan vastzit. De naam 'Springhaver' is een samenvoegsel van de straten waar het filmhuis aan ligt: de Springweg en de Haverstraat.

De bioscoop is in 1978 opgezet door filmproducent Jos Stelling. Hij is ook de oprichter van het Nederlands Filmfestival. Slimme jongen, die Jos. Hij had een aantal films geproduceerd en bouwde vervolgens een bioschoop, zodat zijn films daar gedraaid konden worden. De zaken lopen goed, sinds 2004 heeft hij een tweede filmhuis: het Louis Hartlooper Complex.

Het cafe zit al sinds 1885 in dit gebouw. Er is later een keuken aan gebouwd, zodat je er ook kan eten. Dit kan pas sinds 1998. Ik heb er gisteravond gegeten, voordat ik een film ging bekijken in Springhaver I (Be Kind Rewind). Het eten bij Springhaver is prima, niets op aan te merken. Ook de bediening kan iets sneller, maar is over het algemeen prima.

Na het eten probeerde ik de warme chocolademelk. Het is elke keer een risico om dit drankje te bestellen. Ik merk namelijk steeds meer dat de warme chocolademelk in de horeca niet veel voorstelt en vaak gewoon niet lekker is. Ook bij Springhaver is het niet veel soeps. Het is chocoladepoeder met heet water en smaakt ook naar chocoladepoeder en water...

Cijfer: 4

vrijdag 16 mei 2008

De geschiedenis van chocolademelk

De cacaoboom is afkomstig uit de valeien in Zuid-Amerika. De Maya's brachten deze boom voor de zevende eeuw naar Mexico. Het drankje dat de volkeren daar van de cacaoboon maakten, smaakte heel anders dan de chocolademelk van nu. Zij vermaalden geroosterde cacaobonen en klopten die met (koud) water en kruiden tot een bitter drankje. Vaak vermengden ze het met wijn of hete peper. De Azteken maakten wat later ook deze drank en noemden het xocatl, dat betekent ‘bitter drankje’. Absoluut nog niet het zoete drankje zoals wij dat kennen dus. Maar de naam 'Chocomel' lijkt verdacht veel op xocatl.

De Spanjaarden zagen op een ontdekkingsreis wat de Azteken deden en namen cacaobonen mee naar hun eigen land. Ze waren erg beschermend en geheimzinnig over hun ‘ontdekking’. Het duurde een hele tijd voordat de rest van Europa kon meegenieten.

Vanaf de 17e eeuw is de cacaodrank ook in Nederland bekend. De Nederlanders lieten de cacaobonen in Suriname verbouwen. Vanaf daar werden ze naar Zeeland vervoerd en vervolgens vermalen tot chocolade. De ‘Zeeuwse koekjes’ die daaruit voortkomen, worden nog steeds verkocht in Zeeland. De bedoeling is om dit vette koekje van cacao en cacaoboter te smelten in warme melk of water. Ook dit smaakt dit echt niet naar de huidige warme chocolademelk.

In 1828 deed de Amsterdamse Conrad van Houten een uitvinding: de cacaopers. Dit is een erg belangrijke uitvinding, omdat ze met de pers cacaopoeder konden maken. Dit zorgde ervoor dat chocola goedkoper was om te kopen. Een ander (erg) belangrijk voordeel van het cacaopoeder is dat je er makkelijk andere ingredienten aan kunt toevoegen.

Daar gaat het verhaal verder bij Joseph Fry & son uit Engeland. Zij voegden in 1849 suiker en een deel van de cacaoboter aan het cacaopoeder toe. Op die manier krijg je een pasta, waarmee je chocoladerepen kunt maken. Later ging men er ook chocoladepasta van maken...en bonbons, paaseieren, enz. enz. en natuurlijk ook...chocolademelk!

maandag 12 mei 2008

Coffee & Crumbs

Vandaag bij Coffee & Crumbs een broodje gegeten en chocolademelk gedronken. Het was erg warm en erg rustig in deze lunchroom. Iedereen zal wel op het strand hebben gelegen.

De zaak is overgenomen van De tafel van 18, waar ik een paar keer ben geweest voor een taartje. Het was een leuke plek om een stuk taart te eten, jammer dat ze dit niet meer doen. Hun taartenservice bestaat nog wel gelukkig.

De nieuwe eigenaar heeft op het eerste gezicht niet veel veranderd. De roze muur heeft een zandkleur gekregen en er hangen andere lampen aan het plafond. Op het tweede gezicht is Coffee & Crumbs wel heel anders dan De tafel van 18. Er is niet op details gelet, terwijl dat juist de factor is die een iets maakt of niet maakt. Er is niet op de details gelet wat betreft de bediening, in wat ze bedienen en ook de inrichting is rommelig.

De bediening is aardig en op tijd, maar ze zijn onervaren. Toen er een cappuccino werd gemaakt, vloog de melk uit cappuccino-apparaat. Niet helemaal de bedoeling. Ze hebben taart, maar niet de taart die ze serveerden bij De tafel van 18. De taart die ik vandaag proefde was niet erg bijzonder. De broodjes zijn redelijk simpel, maar lekker. Ook hun verse sinaasappelsap is echt vers uitgeperst en de appelsap is biologisch.

Maar dan bestel ik warme chocolademelk. Het meisje van de bediening komt aanzetten met beker warme chocolademelk, met een rietje. Warme drank met een rietje? Ik had eerlijk gezegd een mooie mok met iets lekkers erbij verwacht. De chocolademelk is gemaakt van poeder met water. Ik herken het al aan de geur. Het smaakt niet lekker. Ze maken hier cappuccino, waarom maken ze dan geen lekkere chocolademelk, met melk?! Ik heb mijn chocolademelk niet opgedronken, want het was vies.

Cijfer: 2

zaterdag 10 mei 2008

Stay Okay

In het bos bij Bunnik staat een jeugdherberg. Het is een mooie en rustige plek waar mensen zich altijd wel naar hun zin lijken te hebben. Naast de jeugdherberg staat een gebouwtje waar niet alleen de bezoekers van de jeugdherberg, maar elke voorbijganger kan lunchen, of alleen wat drinken na een boswandeling. Sinds kort kan je er ook 's avonds eten. Het is aangesloten bij het keten StayOkay.

Ik kwam om warme chocolademelk te drinken. Een paar jaar terug heb ik hier ook warme chocolademelk besteld en die beviel mij wel degelijk. Het kwam uit een zakje met poeder, maar was toch heel smakelijk. Nu, een paar jaar later, probeerde ik het nog eens.

Heel jammer, maar ze hebben het merk van de chocolademelk veranderd...en de chocolademelk bij StayOkay is niet lekker meer. Het smaakt wel wat naar chocola, maar je proeft vooral water met een smaakje. Het personeel is er erg aardig, dus daarom geef ik ze geen 4 voor hun hot chocolate...

Cijfer: 5

woensdag 7 mei 2008

Broodnodig

Broodnodig is een leuke plek om te ontbijten en te lunchen. Ze hebben erg lekkere Zweedse broodjes, taarten, koffie en thee. Ik heb er meerdere keren genoten van hun lekkere en originele eten. De sfeer bij Broodnodig is bovendien ook elke keer weer prettig. De eigenaren hebben duidelijk hart voor hun werk en willen hun klanten gewoonweg lekker eten serveren.

Vandaag bestelde ik de chocolademelk van Broodnodig. Er kwamen veel mensen lunchen en het (onervaren) personeel was zo gestrest dat ze stonden te trillen op hun benen. Hopelijk zorgen de eigenaren van deze lunchroom in de toekomst voor meer, of meer ervaren personeel. Of deze drukte invloed heeft gehad op de smaak van mijn chocolademelk weet ik niet. Ik heb er geen rekening mee gehouden, want elke horecagelegenheid kan het druk hebben.

Naast hun eten is de koffie en thee erg lekker, dus had ik vrij hoge verwachtingen over hun warme chocolademelk. Helaas viel de chocolademelk van Broodnodig tegen. Bereid met water, misschien met water en melk. Geen slechte chocolademelk, maar zeker geen goede. Helaas.

Cijfer: 6

maandag 5 mei 2008

Gutenberg

Gutenberg is een espressobar, gelegen in het universiteitsbolwerk van Utrecht. Vooral rond lunchtijd is deze bar erg druk met studenten en medewerkers van de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht. Even in je pauze snel een drankje en een brownie halen gaat dus niet, trek er maar wat meer dan een half uur voor uit. De koffie schijnt erg lekker te zijn, ik drink geen koffie en kan er mijn eigen mening niet over geven.

Waarom deze espressobar Gutenberg heet? Ze zijn gelokaliseerd onder de universiteitsbibliotheek. De naam komt van komt van Johannes Gutenberg. Hij wordt de uitvinder van de boekdrukkunst genoemd. De zogenaamde blokdruk bestond al eerder, maar Gutenberg vond de boekdruk met losse letters uit.

De mensen achter de balie zijn vriendelijk, maar willen graag dat je opschiet met bestellen en betalen. Warme chocolademelk hebben ze ook. Ik bestelde er een om mee te nemen. Het is een vrij grote beker chocolademelk die goed warm blijft in de weggooiverpakking. De chocolademelk is best lekker, gemaakt met melk. Chocolademelk heet toch niet voor niets chocolademelk (veel andere horecagelegenheden denken daar blijkbaar anders over en maken hun chocolademelk met water, chocoladewater noem ik dat). Bij Gutenberg serveren ze een redelijk goede beker warme chocolademelk.

Cijfer: 7.5

16 mei: ik moet een aanvullig plaatsen. Vandaag was ik weer bij Gutenberg en deze keer kon ik zien hoe ze hun warme chocolademelk maken. Ze vullen een beker bijna vol met koude chocolademelk uit een pak van Nutricia. Dan gooien ze er een beetje gewone melk bij. Dit wordt opgeschuimd en verhit via het opschuimtuitje van de cappuccino-machine. Klaar is je hot chocolate! Een beetje schandalig is het wel om je warme chocolademelk op deze manier te maken. Maar toch is het best lekker..., dus slechts een halve punt aftrek.

Cijfer: 7

zondag 4 mei 2008

Chocolat

Deze blog vertelt over mijn zoektocht naar de lekkerste chocolademelk van Nederland. Ik kan zelf erg lekkere chocolademelk maken, maar kan ik die ook in de Nederlandse horeca vinden? In mijn herinnering kreeg ik daar vaak matige chocolademelk, uit een pakje, zakje en vaak met water in plaats van melk. Dat kan beter. Vandaar mijn zoektocht.

Ik drink geen koffie, maar wil na het avondeten of 's ochtends bij het ontbijt wel graag iets lekkers drinken. Daarom begon ik aan de chocolademelk. In de film Chocolat wordt van alles van chocola gemaakt, waaronder chocolademelk. Ik vond een kookboek waar het recept van die chocolademelk in staat en die is heerlijk! Zulke chocolademelk had ik nog nooit geproefd.

Ik ben benieuwd of er in Nederland een restaurant, cafe of lunchroom is waar ze chocolademelk serveren die net zo lekker is als die van de film Chocolat (of misschien nog wel lekkerder...). Daarom bestel ik in elke horecagelegenheid waar ik kom chocolademelk. In deze blog mijn reis langs al die kopjes met chocolademelk. Op zoek naar de lekkerste chocolademelk van Nederland!